Under innflyging til Kittilä (EFKT) i Finland den 26. desember 2012 var et Norwegian-fly nær ved å steile.

Det kommer frem i en fersk rapport fra Statens havarikommisjon for transport.

Utfallet av en steiling ville mest sannsynlig ha blitt katastrofalt, hovedsakelig fordi høyderorsystemet på det tidspunkt ikke fungerte som normalt, heter det i rapporten.

Havarikommisjonens undersøkelse har avdekket at avisingsvæske hadde kommet inn i halepartiet og frosset på tre eller fire av styrearmene til flyets to høyderor og dermed hindret disse i å fungere som tiltenkt.

– SHT (Statens havarikommisjon for transport) vurderer hendelsen som alvorlig. LN-DYM var nær ved å steile, hvilket mye sannsynlig ville ha medført totalhavari. Flyet var relativt lavt over terrenget og i skyer, og flygerne kunne vanskelig gjenvunnet kontroll på flyet med et høyderorsystem som ikke fungerte som tiltenkt, heter det i rapporten.

Flyet hadde 173 passasjerer om bord, samt to flygere og fire kabinbesetningsmedlemmer. Det var på vei fra Helsinki til Kittilä andre juledag 2012.

Havarikommisjonen tilrår flyprodusenten Boeing å foreta nye risikovurderinger av flytypen Boeing 737.

Les også:
Strekker verdens lengste kraftkabel under vann
- Flyet ble trolig styrtet med vilje
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.