- Det har vært et veldig vanskelig kvartal, sier Bjørn Kjos til DN.

Natt til onsdag ble det brudd i meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte. En kabinansatt er så langt tatt ut i streik, men streiken kan fort bli kraftig trappet opp. Onsdag morgen møtte Norwegian-sjefen pressen for å fortelle at pengene rant ut av kassen i første kvartal.

- Dette er ikke akkurat et kvartal jeg har hatt den store lysten til å presentere, innrømmet han.

Langt fra hverandre

Parat og NHO Luftfart sto så langt fra hverandre etter vel 13 timers mekling at mekler Bjørn Lillebergen konstaterte at det ikke var grunnlag for å legge frem et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter. Natt til onsdag klokken 01.17 gikk derfor partene fra hverandre og streiken i Norwegian var et faktum.

Årsaken til bruddet er ifølge Parats forhandlingssjef Turid Svendsen at selskapet ikke ønsket å møte kabinforeningen på et eneste krav.

- Jeg er overrasket over at de kabinansatte i det hele tatt ønsket en streik, jeg tror vel egentlig ikke at de ønsket det, sier Bjørn Kjos.

- Vi ble dessverre ikke enige - og det er ting vi ikke kan gjøre noe med. Vi tok et strategisk valg for en tid tilbake om at vi ikke skal ha drift i morselskapet vårt, men det er tydeligvis en del som ikke skjønner at dette er nødvendig. Vi kan ikke gå på akkord med hvordan et selskap er strategisk riktig bygd opp. Vi er helt avhengig av å gjøre dette for å kunne konkurrere fremover. Så da må vi ta den kampen, sier Norwegian-sjefen.

De kabinansatte sto knallhardt på fem krav - krav Norwegian ikke kunne innfri: - Overhengende fare for Norwegian-streik

Dette er Norwegians første arbeidskonflikt:

- Vi har aldri hatt problemer med de ansatte før, så jeg synes dette er trist, sier Bjørn Kjos.

1.000 kan gå ut i streik

Streiken i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere, men ikke før fem dager er gått.

Dette betyr at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge. Til sammen vil over 1.000 kabinansatte i de to landene da være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyvninger i Norge, samt flyvninger ut av Norge og Danmark. Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania.

- Vi skal gjøre vårt beste for å sørge for at passasjerene våre blir minst mulig berørt av streiken, sier Bjørn Kjos.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.