Sjefen for det Dubai-baserte flyselskap Emirates, Tim Clark, har advart om en tøff kamp fra lavprisselskaper som Norwegian. Disse ekspanderer sine nordatlantiske ruter og truer Emirates som ledende markedsaktør.
Tidligere sjef i Malaysia Airlines, Christoph Mueller, ble i september 2016 hentet inn som digital og innovativ direktør i Emirates, og er nå satt på saken og har funnet en måte å riste av seg lavprisselskapene på: flyvertinner og flyverter med smartbriller som skal avsløre dine flyvaner.
– Kan forbedre kundeservicen vår enormt
Muellers plan er å utstyre de ansatte med AR-briller (se faktaboks) som skal vise passasjerenes navn og reisevaner, som igjen skal gi en langt mer personlig service. I AR legges et digitalt innhold oppå et bilde av virkeligheten. Brillene kan også gis til passasjerer for å hjelpe dem med å navigere rundt på flyplassen og å bla igjennom menyer.
– Vi kan forbedre kundeservicen vår enormt. Kundene vil ønske å omgås hverandre på en helt annerledes måte, sier Mueller ifølge Bloomberg.
Flere store selskaper har slengt seg på AR-trenden for å forbedre kundeservicen og produktivitet, blant dem store teknologigiganter som Microsoft og Apple.
Flere analytikere har identifisert virtual reality (VR) og AR som store vekstmarkeder i årene som kommer. Bare salget av VR-utstyr ventes å vokse til 50 milliarder dollar i året innen 2021, ifølge Gartner og Juniper Research. Markedet for VR og AR-innhold ventes å bli minst like stort.
70 prosent mindre inntekter
Emirates er verdens største langdistanseflyselskap og har de siste årene levert knallresultater, men i mars sa det stopp. Etter fem år med resultatoppgang, leverte selskapet et årsresultat for 2016 som viste en nedgang på 70 prosent i inntektene.
Ifølge Bloomberg skyldes nedgangen en lav oljepris som har tynget økonomien i landene rundt den persiske golfen, i tillegg til at frykten for terrorangrep har lagt en demper på turistnæringen.
Emirates har også fått hard konkurranse fra lavprisselskaper som Norwegian, som trekker til seg flere og flere passasjerer.
Vil helst ikke fly over gulfen
Norwegian har ikke tatt på seg AR-brillene, men bruker ifølge kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen ny teknologi for å lokke passasjer med på langdistanseturer rundt om i verden.
– Norwegian er opptatt av å tilby nye tjenester og teknologi som gjør kundereisen bedre, men vi har ingen umiddelbare planer om å utstyre vårt kabinpersonale med slike briller. Vi lanserte nylig en «virtual reality-film» som tar deg med inn i vår Dreamliner-kabin, slik at du kan få en opplevelse av hvordan det er å fly med oss til USA og Asia, sier Sandaker-Nielsen til DN.
Han understreker at Norwegian heller skulle flydd gjennom Sibir-korridoren, men at det avhenger av at norske myndigheter får fremforhandlet en ny avtale med Russland som gir Norwegian like muligheter som konkurrenter til å fly over russisk luftrom som er den korteste veien til Asia.
– Da kan vi bidra til å bygge en «hub» i Oslo, slik at passasjerer som flyr fra Asia via Europa og til USA kan omgå den lange veien via Gulfen, sier Sandaker-Nielsen.
Fra luksuslounge til seteavgift
Emirates har lenge vært kjent for å være blant de mest luksuriøse flyselskapene i verden med sine Airbus A380 dobbeltdekkere, private suiter med spiseområde og bad, og luksuslounger. Kampen om passasjerer og herredømme i luften har fått det statseide flyselskapet til å ta betalt hvis kundene vil velge eget sete og legge ekstra avgifter på bagasje.
– Vi er blitt utfordret. Det er ganske tydelig hvis du ser på tallene våre. Vi er i gang med å forandre forretningsmodellen vår, sa Mueller under International Air Transport Associations årsmøte i starten av juni.
Selv om AR-briller for å revolusjonere kundeservicen trolig blir en del av et forandret Emirates, blir det likevel neppe å se i luften i sommer.
– Det ser fortsatt litt rart ut. Men det kan vi kanskje komme oss over, sier Mueller. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.