Norwegian solgte i to omganger i 2017 unna store mengder aksjer i Bank Norwegian.

Flyselskapet innkasserte mange hundre millioner kroner fra aksjesalgene, men inngikk samtidig såkalte TRS-avtaler (Total Return Swap) med Danske Bank.

I praksis solgte dermed Norwegian store aksjeposter i Bank Norwegian, samtidig som det inngikk en tidsavgrenset avtale der det beholdt den økonomiske eksponeringen for aksjene. I perioden frem til TRS-avtalen forfaller, betaler Norwegian en liten rente for å ha den økonomiske eksponeringen i aksjene, men uten at de har stemmerett for aksjene.

Slik gikk veddemålet

Nå er fasiten for veddemålet klar.

Da TRS-avtalene utløp i desember i fjor hadde aksjekursen på Bank Norwegian-aksjene falt 24 prosent siden avtalene først ble inngått i desember 2017.

Svarene på hvordan TRS-avtalene gikk finner man liggende i fire linjer dypt inne i Norwegians rapport for fjerde kvartal:

«Norwegian holdt total return swaps tilsvarende 3,6 prosent av de utestående aksjene i Nofi (Bank Norwegian, red.anm.) frem til de utløp i desember 2018. Netto tap fra total return swaps beløp seg til 194 millioner kroner i løpet av kvartalet», heter det.

Norwegian tapte altså 194 millioner kroner på TRS-avtalene de inngikk med Danske Bank.

Papirtap på 700 mill. i «ekte» aksjer

Flyselskapet, hvor konsernsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise er største eiere, kontrollerer 16,4 prosent av aksjene i Bank Norwegian.

Forbrukslånsbanken gikk i fjor gjennom en smertelig høst på børsen med et verdifall på 36 prosent siden toppen i august. Myndighetene vil stramme inn på forbrukslån og sendte i fjor høst en forskrift ut på høring for å begrense den kraftige veksten av forbrukslån og økende kredittgjelden blant norske husholdninger.

Et par måneder etter la Bank Norwegian frem resultatene for tredje kvartal som viste økt mislighold og fallende inntjening. Aksjen raste i etterkant. Det har påvirket egenkapitalen til Norwegian.

Siden den siste TRS-avtalen ble inngått i 2017 har verdien på Norwegians aksjepost i Bank Norwegian falt med 706 millioner kroner.

En podkast om bløff, bil og børs!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stormer kundene inn for å sikre seg vin til bare 50.000 kroner flasken
00:40
Publisert: