Flyselskapet Norwegian meldte fredag at emisjonen der selskapet skulle hente tre milliarder kroner i frisk kapital ble betydelig overtegnet. Investorene tegnet seg for over dobbelt så mange aksjer som det Norwegian faktisk la ut for salg.

Mandag formiddag offentliggjør Norwegian de endelige resultatene i kapitalutvidelsen. Av børsmeldingen fremgår det at 98,8 prosent av Norwegian-aksjonærene benyttet tegningsrettene de fikk tildelt.

Det betyr at 1,2 prosent, eller drøyt 1,1 millioner tegningsretter, forfalt som verdiløse fordi eierne sov i timen.

Da detaljene i emisjonen ble offentliggjort hadde hver tegningsrett en teoretisk verdi på 21,5 kroner per stykk, men kursen økte i løpet av tegningsperioden og endte på drøyt 30 kroner sist onsdag.

Det betyr at de uoppmerksomme Norwegian-aksjonærene som ikke benyttet sine tegningsretter gikk glipp av rundt 33,8 millioner kroner.

Kunne tapt mye mer

Norwegian-aksjen har vært svært populær blant småaksjonærer, og flyselskapet har i stor grad blitt en «folkeaksje». DN skrev i februar at kunder av nettmegleren Nordnet eide rundt 6,4 prosent av Norwegian-aksjene. Det innebar at Nordnet-kundene risikerte å gå glipp av over 120 millioner kroner dersom de hverken solgte eller benyttet sine tegningsretter.

– Det er dessverre alltid noen som ikke følger med i timen under slike emisjonen. Til tross for dette så har kundene i det store og hele vært våkne og tatt et valg hva det gjelder Norwegian, sier Mads Johannesen i Nordnet.

– Det er dessverre alltid noen som ikke følger med i timen under slike emisjonen, sier Mads Johannesen i Nordnet.
– Det er dessverre alltid noen som ikke følger med i timen under slike emisjonen, sier Mads Johannesen i Nordnet. (Foto: Gorm K. Gaare)

Nettmeglerens kunder omsatte Norwegian-tegningsretter for 70 millioner kroner i den drøye uken det var mulig å handle dem.

Kundene solgte langt flere rettigheter enn de kjøpte, slik at Nordnet-kundenes nettosalg ble på hele 36,4 millioner rettigheter.

– Vi ser av disse tallene at våre kunder har solgt seg ned i Norwegian, sier Johannesen.

Ventet enda større interesse

Verdien av tegningsrettene som forfalt som verdiløse overføres nå til de aksjonærene som overtegnet seg i emisjonen. Tildelingen vil skje på pro-rata basis, det vil si at hvor mange ekstra emisjonsaksjer man får tildelt er avhengig av hvor mange aksjer man eide fra før.

Norwegian opplyser at det ikke er tildelt en eneste aksje til aktører som ikke eide tegningsretter.

Norwegian-emisjonen var altså 110 prosent overtegnet, men Mads Johannesen i Nordnet hadde ventet en enda sterkere interesse.

– Jeg hadde trodd interessen skulle vært høyere. Med en såpass lav emisjonskurs på 33 kroner per tegningsrett, lå alt til rette for at dette skulle bli en overtegnet emisjon. Dog virker det som at kundene er noe mer nøytralt innstilt til Norwegian, sier Johannesen.

Norwegian venter at de nye aksjene vil leveres til aksjonærenes VPS-kontoer rundt 15. mars, og at handelen på Oslo Børs vil starte 18. mars. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To milliarder i cash: – Myten om at folk sparer i madrassen, har i alle fall sprukket hos meg
04:02
Publisert: