Bjørn Kjos, hans familie og forretningspartner Bjørn Kise har nå solgt seg ned til en eierandel på under fem prosent i flyselskapet Norwegian, viser en flaggemelding til Oslo Børs tirsdag.

Meldingen sier at deres selskap HBK Holding har solgt seg ned til 4,64 prosent. Det er solgt 617.269 aksjer i flyselskapet tirsdag, tilsvarende 0,38 prosent av aksjene i selskapet.

De fortsetter dermed veien ut av selskapet som de to grunnla. De to er ute av styringen av selskapet, og deres felles investeringsselskap HBK Holding har solgt seg gradvis ned i flyselskapet, et nedsalg som har tiltatt under koronakrisen.

Norwegian-aksjen startet opp fire-fem prosent tirsdag, men falt litt tilbake da handelen ble kjent. Ved 11-tiden var aksjen omtrent uendret på rundt 9,30 kroner.

Trenger penger til banken

DN har skrevet at investeringsselskapet trenger penger for å betale en finansiell eksponering i Norwegian gjennom Danske Bank – såkalt trs-avtale. I tillegg kan det bli aktuelt med en ny kapitalutvidelse i Norwegian under eller etter koronakrisen.

Kise sa forrige uke at familiene jobber målrettet med å styrke likviditeten i selskapet.

– Ting skjer fort nå, og vi ønsker å styrke likviditeten noe. Derfor velger vi å selge en del aksjer for å være på den sikre siden. I disser tider kan det være gull verdt å ha litt ekstra penger i banken. Kriser gir også store muligheter for dem som holder kruttet tørt, sa han.

Har fått 80 millioner til

Aksjesalget har skjedd raskt de siste ukene:

  • I midten av februar hadde HBK Holding rundt 12 prosent av aksjene i Norwegian.
  • Tirsdag sist uke kom en melding om at HBK hadde passert under ti prosent eierandel.
  • Én uke senere er det altså under fem prosent.

HBK har solgt snaut 8,8 millioner aksjer siden siste flaggemelding i forrige uke, og har fått rundt 80 millioner kroner i kontanter fra salget, om en kurs på vel ni kroner aksjen legges til grunn. Verdien av gjenstående aksjebeholdning er cirka 70 millioner kroner.

Trs-avtalen som må dekkes inn i mai, har et tap på i rundt 150 millioner kroner.

Familiene Kjos og Kise har også realisert rundt 200 millioner kroner fra aksjesalg i Norwegian Finans Holding – som eier Bank Norwegian – den siste uken.

Aksjonæroversikter i Norwegian har vist nesten daglig bevegelser i familiens selskaper de seneste dagene, særlig ved at beholdningen gjennom familieselskapet HBK Holding synker.

På fredagens oversikt var det rundt 2,2 millioner færre aksjer enn dagen før. Men oversikten viser en samlet eierandel på mellom én og to prosent i flyselskapet, og det betyr at en stor del av aksjene fortsatt er registrert utlånt til andre investorer, for såkalt shorting.

Det skapte store bevegelser på Oslo Børs sist uke da HBK meldte at det kaller tilbake aksjene de har lånt til shorterne – altså investorer som satser på kursfall i Norwegian-aksjen. Ved tilbakekallet måtte shorterne få tak i aksjer for å levere tilbake til Kjos og Kise, noe som sendte aksjen til værs på Oslo Børs i en såkalt short-skvis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.