Torsdag formiddag ga ledelsen i Norwegian en oppdatering om planene for å selge unna et stort antall fly og eie det sammen med en finansiell partner.

Nå har selskapet signert en avtale med et selskap i Asia.

– Vi har signert en intensjonsavtale med et asiatisk selskap. Dette er samtaler med tre parter; oss, partneren og fabrikkene, hovedsakelig Airbus men også Boeing, sier Geir Karlsen.

– Dette har tatt lenger tid enn vi liker, men det er fremskritt, sier han.

Norwegian har i flere måneder jobbet med å få til et salg eller en samarbeidsløsning for deler av flåten, for å frigjøre kapital.

En tredjedel av emisjonen fylt opp

Forrige uke kunngjorde Norwegian at det skal hentes tre milliarder kroner for å drive lavprisdrømmen videre.

Ved nyttår var egenkapitalen på 1,7 milliarder kroner. Lånevilkårene til Norwegian sier at det må ha en egenkapital på minst 1,5 milliarder kroner.

– Vi er kommet til en posisjon hvor vi er nærmere et minimumsnivå enn vi skulle ønske, sier Geir Karlsen, og skynder seg med å legge til:

– Men vi er ikke i brudd med lånevilkårene.

I presentasjonsmaterialet til Norwegian opplyses det som at eksisterende aksjonærer allerede har tegnet seg for aksjer tilsvarende 1,024 milliarder kroner.

Altså er en tredjedel av emisjonen allerede fylt opp.

Norwegian-aksjen faller 1,3 prosent torsdag morgen.

Får hjelp av en gammel venn

Konsernsjef Bjørn Kjos og hans nære kompanjong og styreleder Bjørn Kise har allerede forpliktet seg til å gå inn med 343 millioner kroner i emisjonen.

Videre har følgende aksjonærer forpliktet seg til å kjøpe nye aksjer:

Kapitalinnhentingen gjøres som en fortrinnsrettet og garantert emisjon der alle aksjonærer får tegningsretter til å sikre seg aksjer i emisjonen.

Emisjonen skal etter planene gjennomføres mellom 22. februar og 8. mars.

Slik skal kostnadene kuttes

Norwegian og Bjørn Kjos planlegger å bedre likviditeten med til sammen 7,7 milliarder kroner. Mesteparten av dette er den planlagte kapitalinnhentingen på tre milliarder kroner, mens salg av fly og utsatte leveringer vil bidra med henholdsvis én og 1,7 milliarder kroner.

I tillegg er Norwegian i full gang med et program for å kutte kostnadene med om lag to milliarder kroner. For første gang letter selskapet på sløret om hvordan lavpris/lavkost-selskapet skal kutte kostnadene ytterligere:

  • Rundt 800 millioner kroner skal spares på å reforhandle kontraktene med flyplasser og leverandører, bedre ytelsen i den tekniske leveringskjeden, og kutte bakke-tiden for flyene
  • Rundt 800 millioner kroner skal komme fra økt effektivitet og drift inn mannskap og fly-støttetjenester, særlig fra innkjøpte hotell- og transporttjenester. Norwegian vil også strømlinje lisenser og tjenester.
  • Rundt 200 millioner kroner skal hentes fra it- og administrasjon
  • Rundt 200 millioner kroner skal hentes fra bedre markedsføringsavtaler, og justering av produkter og tjenester.

Norwegian kuttet kostnadene med 100 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor, og venter en effekt på rundt 200 millioner kroner i første kvartal 2019. Blant bitene som er på plass er reforhandlede flyplasskontrakter, bedre mannskapsutnyttelse og redusert forbruk på innkjøpte tjenester.

Merker ikke brexit

Norwegian opplyser samtidig at det regner med en liten inntektsnedgang per sete i februar, mens bookingen for påsken totalt sett er på linje med fjoråret. Langdistanse går bedre enn kortdistanse. Flyselskapet opplyser at det ikke har sett noen Brexit-effekt på bookingen, men at selskapet forbereder seg på alle muligheter, også en såkalt «hard brexit», der britene ryker ut av EU uten noen avtale.

Hva skjer med billettprisene, og hvordan takler Bjørn Kjos dramaet rundt selskapet?

Hør DN-podkast om Norwegian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke hatt mulighet til å stå to uker i Burgund-kø? Merete Bø har løsningen for deg likevel
DNs vinekspert har smakt seg gjennom vinene som i morgen legges ut for salg på Vinmonopolets spesialbutikker.
06:26
Publisert: