Hvor lenge blir Norwegians Boeing 737 Max-8-fly stående på bakken, og hva vil det koste toppsjef Bjørn Kjos og flyselskapet? Dét er de store spørsmålene aksjonærer, investorer og andre har stilt seg etter at nærmest alle verdens lands luftfartsmyndigheter har satt flyene på bakken.

Ikke så mye å bry seg om, svarer det anerkjente kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s.

Byrået lever av gi sin vurdering av land, selskaper og bransjer over hele verden, og gi sitt stempel på hvilke selskaper en kan gi lån og samtidig sove godt om natten.

– Selv om forstyrrelsene etter at Boeings 737 Max-fly er satt på bakken har generert oppmerksomhet over hele verden, ser ikke vi dette som en stor faktor for flyselskapene eller leasingselskapene vi følger, skriver S&P i et notat.

Norwegian-nedtur

Norwegian er det flyselskapet i verden som er blitt hardest rammet på børsene etter Ethiopian-flyulykken som krevde 157 menneskeliv søndag. Fra sluttkurs fredag og frem til børsslutt onsdag har Norwegian sett aksjekursen falle rundt 10,5 prosent.

Selv om Norwegian forventer at Boeing plukker opp regningen, bidrar usikkerhet rundt situasjonen til å tynge Norwegian-kursen. Onsdag valgte også amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) å stenge luftrommet for flytypen.

FAA forventer imidlertid at Max 8-flyene kan være på vingene igjen «innen et par måneder», ifølge Wall Street Journal.

Kan revurdere

Flere har satt spørsmålstegn ved om Boeing faktisk vil ta regningen for kostnadene flyforbudet påfører flyselskapene, men onsdag kveld anbefalte også Boeing selv et flyforbud. Dette kan være gode nyheter for selskapene som håper å kunne holde den amerikanske flyprodusenten økonomisk ansvarlig.

S&P holder åpent om byrået kan komme til å revurdere sitt sin.

– Vi kan revidere vår vurdering av 737 Max-flyene om vi kommer til at de seneste ulykkene medfører en varig svekkelse av flyverdiene eller videresalgs-likviditeten, men det vil ikke bli med det første, skriver byrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: