DNB Markets tror Norwegian risikerer å måtte hente penger før nyttår.

Det har lenge vært spekulert på om Norwegian klarer å overleve vinteren uten å hente mer egenkapital. Torsdag ga trafikktall for november ekstra grobunn for spekulasjonene. De viste at Norwegians fly er mindre fulle, inntektsnivået faller og at selskapet har brent av milliarder på sikring av drivstoff.

DNB Markets tror Norwegian med nød og neppe klarer å overholde lånevilkårene sine i fjerde kvartal med rundt 400 millioner kroner å gå på før nyttår.

Etter det vil Norwegian bryte med låneavtalene, ifølge meglerhuset. Det er usikkert på om Bjørn Kjos' varslede flysalg vil være nok til å tette gapet.

– I fravær av flysalg trengs det minst 1,5 milliarder kroner i ny egenkapital, nær 20 prosent av markedsverdien, skriver meglerhuset i et notat til sine kunder fredag.

Kjøper ikke Norwegian forklaring

Torsdag var en blytung dag for Norwegian.

Aksjen raste nesten 15 prosent på Oslo Børs – den verste børsdagen for Norwegian siden 2004.

Markedet hviler ikke på konsernsjef Bjørn Kjos' lovord om at Norwegian nå skal «høste det de har sådd» og reagerte kraftig etter at trafikktallene ble lagt frem.

  • Flyene var mindre fulle enn vanlig i november.
  • Inntektsnivået faller. Små utslag i enhetsinntekter betyr mye for inntjeningen i flyselskapene, og hos Norwegian har det vært en negativ utvikling i flere måneder på rad.
  • Svingningene i oljeprisen gir milliardtap. Den siste måneden har oljeprisen falt, og det er positivt, men Norwegian må bokføre et papirtap på kjøp av drivstoff til faste priser som er høyere.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik skrev i en epost til DN torsdag at tapene på kjøp av drivstoff til fastpris er reversert med nesten en halv milliard kroner sist uke ettersom prisen har gått opp.

DNB Markets kjøper ikke den forklaringen.

– Gitt den siste nedturen i drivstoff i går (torsdag, journ.anm.) har de 500 millioner kronene Norwegian nevnte sannsynligvis blitt visket ut, skriver meglerhuset.

Tror IAG fortsatt er interessert

Norwegians lånevilkår sier at flyselskapet skal ha en egenkapital på minst 1,5 milliarder kroner. Ved utgangen av september var egenkapitalen på 5,3 milliarder kroner. Både Danske Bank og ABG tror Norwegian styrer mot negativ egenkapital ved utgangen av første kvartal 2019.

Danske Banks analytiker Martin Stenshall tror egenkapitalen kan ende på minus 265 millioner kroner ved utgangen av første kvartal.

– Slik situasjonen ser ut nå, vil selskapet gå i brudd med lånevilkårene i løpet av vinteren om de ikke gjør noe. Selskapet må hente inn frisk egenkapital, eller kan alternativt selge unna fly eller overføre et stort antall fly i et joint venture, som ledelsen har snakket om. Uansett har en fare for emisjon økt, sa Stenshall til DN torsdag.

DNB Markets' analytiker Ole Martin Westgaard har ansvar for dekningen av Norwegian. Han vil ikke kommentere saken ytterligere. Til sist i notatet beskriver DNB det verst tenkelige utfallet for lavprisselskapet.

– I et «worst case scenario» tror vi fortsatt IAG er interessert i å by på selskapet, skriver meglerhuset.

IAG har i løpet av året forsøkt å by på Norwegian to ganger – begge gangene uten hell.

Kan selge fly

Tidligere i år varslet Bjørn Kjos at Norwegian kunne selge inntil 140 fly. Hittil har selskapet solgt 13 av disse flyene.

I forbindelse med det seneste salget av fem fly i november snakket DN med flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i rådgivningsselskapet Winair. Han trodde ikke at Norwegian er ferdig med flysalg for i år.

– Jeg tror det jobbes på høyt spreng i Dublin der Arctic Aviation sitter. Det er de som forvalter flyflåten til Norwegian. Jeg føler meg ganske sikker på at de kommer med flere nyheter før året er omme, sa Elnæs da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Juleshop for landet
DNs politiske julekalender | Luke 7: Franklin D. Roosevelt og Kristin Halvorsen drømte om mer shopping.
01:39
Publisert: