Det amerikanske transportdepartementet har som DN skrev lørdag godkjent Norwegian UKs søknad om å være en utenlandsk flyoperatør i USA.

«Med en tillatelse for Norwegian UK vil Norwegian kunne etablere en sømløs drift og mer effektivt bruke langdistanseflåten – dette inkluderer bruken av de samme flyene i alle langdistanseruter, inkludert USA, Singapore, Argentina og andre fremtidige langdistansemarkeder», skrev Norwegian i en børsmelding lørdag formiddag.

Transportdepartementet i USA (DOT) har i sin avgjørelse, som ble offentliggjort i USA fredag, merket seg et løfte Norwegian har gitt underveis i prosessen.

Tusenvis av arbeidsplasser

DOT viser til at Norwegian UK har opplyst at en permanent driftstillatelse vil føre til opprettelse av tusenvis av amerikanske arbeidsplasser.

Flyselskapet har også lovet at driftstillatelsen vil innebære mer konkurransedyktige, lavprisflyvninger for amerikanske forbrukere.

Argumentasjonen burde passe svært godt for USAs president Donald Trump.

Han gikk blant annet til valg på å skape flere amerikanske arbeidsplasser og har gjentatte ganger skrytt på Twitter av utviklingen siden han tok over som president.

«Kommer til å rekruttere mange amerikanere»

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, opplyser at flyselskapet allerede har over 600 medarbeidere i USA, hovedsakelig i New York og Fort Lauderdale.

– Vi kommer til å rekruttere mange amerikanere i tiden fremover. Det er dog i turistnæringen vi virkelig bidrar til å opprettholde og skape nye arbeidsplasser. Siden 2013 har over tre millioner europeere reist med Norwegians 58 ruter til USA, noe som bidrar til økt verdiskaping og arbeidsplasser lokalt. I tillegg bidrar vår store Boeing-bestilling til å sysselsette flere titall tusen i amerikansk industri. Vi opplever at mottagelsen blant politikere, myndigheter, turistnæringen og ikke minst forbrukerne er svært positiv, skriver Sandaker-Nielsen i en sms.

Halvannet års venting

Norwegians britiske datterselskap fikk godkjennelse av britiske myndigheter i oktober i 2015, og søkte deretter etter landingstillatelse i USA.

Men prosessen har tatt tid, og selskapet fikk midlertidig tillatelse i USA først i juli i år, men har nå fått godkjent en permanent tillatelse.

Norwegian skriver i børsmeldingen at det vil begynne arbeidet med å finne ut hvilke av Norwegians eksisterende langdistanseoperasjoner – inkludert nye og eksisterende ruter, fly og mannskap – som vil flyttes inn under det britiske datterselskapets kontroll.

Norwegians irske datterselskap fikk den samme tillatelsen i desember i fjor.

Flere ruter

Ifølge konsernsjef Bjørn Kjos fører dette til at Norwegian kan tilby enda flere ruter og lavere priser på flyvninger mellom USA og Europa.

– Nye ruter vil også lede til flere jobber, og sammen med de 1000 pilotene og mannskapet som allerede jobber for oss på London Gatwick, ser vi frem mot å skape tusenvis av flere jobber og økonomiske goder mens vi fortsetter å vokse, sier Kjos.

Fjerner usikkerhet

Aksjeanalytiker Hans-Marius Lee Ludvigsen i meglerhuset Kepler Cheuvreux mener tillatelsen bidrar til mindre usikkerhet for Norwegian.

– Den nye driftstillatelsen gjør det lettere å optimere rutesammensetning, fordi det potensielt øker utnyttelse på fly som tidligere hadde vært bundet opp i enkeltruter. I tillegg fjerner det en del av usikkerheten knyttet til kjølvannet av brexit, som man ville hatt med kun den norske og irske lisensen. Økt fleksibilitet og mindre usikkerhet er jo naturligvis positivt, sier Ludvigsen.

Norwegian-aksjen endte fredag opp 2,51 prosent til 225 kroner.(Vilkår)

Moods of Norway-gründer i 2011: – Med blendende norsk natur og et rosa badekar kan det aldri gå feil
På det meste var Moods of Norway verdsatt til 540 millioner kroner. Så gikk de konkurs. I 2011 møtte DN gründerne bak det norske motehuset på en rosa båt for å snakke om suksessen. Les historien om klesmerket i lenken under.
03:26
Publisert: