Klokken halv to i natt landet Norwegian-sjef Bjørn Kjos og seks meglerhus emisjonen på 1,3 milliarder kroner som er nødvendig for å oppfylle lånevilkårene og holde selskapet på vingene.
Investorene som nå har åpnet lommebøkene for å holde liv i lavprisdrømmen til Bjørn Kjos får kjøpe aksjer i selskapet til 155 kroner per stykk. Dette utgjør en rabatt på rundt ti prosent i forhold til sluttkurs tirsdag.
Ikke siden julen 2012 har Norwegian-aksjen fløyet så lavt. Behovet for ny kapital har ifølge Norwegian oppstått fordi selskapet etter store tap de siste kvartalene er i ferd med å komme i brudd med sine lånebetingelser.
– Inntektene fra emisjonen vil bli brukt til å styrke selskapets balanse for å sikre en betydelig buffer knyttet til kravet i låneavtalene om en egenkapital på minst 1,5 milliarder kroner, skrev selskapet da kapitalinnhentingen ble kjent i går.
Overrasket med milliardtap
Det siste året har vært en turbulent reise for Norwegian-aksjonærene. Aksjen har både hoppet og stupt flere ganger i løpet av året, men er i sum ned over 30 prosent i løpet av perioden.
– 2017 var et drittår. Ingen grunn til å legge skjul på det, slo Kjos fast da han møtte pressen like etter nyttår.
Til tross for denne advarselen tok Kjos mange av sine egne investorer på sengen da han en drøy måned senere presenterte et underskudd før skatt på 1,43 milliarder kroner i fjerde kvartal.
Og enda verre; i fjerde kvartalsrapporten kom det frem at Norwegian hadde fått Finanstilsynet på nakken på grunn av hvordan selskapet regnskapsfører investeringen i Norwegian Finans Holding (NOFI), som eier forbrukslånsbanken Bank Norwegian.
Måtte følge krav fra tilsynet
I fjor sommer var Norwegian også nær ved å komme i brudd med sine lånebetingelser, men problemet ble løst ved at selskapet solgte 4,7 millioner aksjer i NOFI og omklassifiserte samtidig den resterende investeringen i Bank Norwegian slik at aksjene kunne vurderes til markedsverdi fremfor anskaffelseskost. Dette ga flyselskapets egenkapital et kraftig løft og sørget for at kravene i låneavtalene ble overholdt.
Etter å ha sett nærmere på saken satte imidlertid Finanstilsynet ned foten og sa at det ikke var riktig av Norwegian å omklassifisere denne investeringen. I midten av mars kunngjorde flyselskapet at det har føyet seg etter Finanstilsynets vurdering.
Som et resultat av dette ble verdien av Bank Norwegian-investeringen nedskrevet med nær to milliarder kroner i regnskapet for i fjor. Norwegian varslet samtidig at aksjene ville bli skrevet opp til virkelig verdi igjen i første kvartal 2018. (Vilkår)