Et milliardoverskudd fra Norwegian etter sommeren var som ventet. Selskapet har vært gjennom en høysesong med de fleste avgangshaller og fly i Europa breddfulle av turister og bagasje.

Resultatet hittil i år er også bedre enn i fjor, men fremtiden er mer usikker.

Vil dele på flyene

Norwegian går inn i en krevende vintersesong og jobber med tiltak for å få ned gjelden og styrke egenkapitalen. Ledelsen sa i sommer at inntil 140 fly kan selges – fly som enten skal ut av flåten for godt eller som hele tiden har vært planlagt leid ut til andre flyselskaper.

Åtte fly er solgt hittil. De siste to kom i en børsmelding onsdag kveld.

En mye større plan ga medvind for Norwegian-aksjen torsdag. Ledelsen har kommet langt i forhandlinger om å skille en stor del av flyene ut i et eget selskap det kan eie sammen med én annen stor aktør.

– I et «joint venture» vil vi i så fall gå sammen med en finansiell aktør, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til DN.

I et «joint venture» vil vi i så fall gå sammen med en finansiell aktør
Bjørn Kjos, Norwegian-sjef

I så fall tar Norwegian enda et steg bort fra ideen om å ekspandere utenlands nesten utelukkende med fly som det eier selv. Norwegian kjøper fly billig og har historisk fått veldig gunstig finansiering.

Om den nye planen, sier Kjos:

– Det sikrer finansiering både på det vi har innbetalt av lån og de nye flyene. Det er en så sterk aktør at ikke noe av det vil by på problemer å få finansiert.

– Hvilke fly er det snakk om?

– Det er litt opp til oss selv. Vi kommer sikkert også til å legge inn fly vi opererer selv, sier Kjos.

Kina og Japan

Analytiker Hans Jørgen Elnæs i rådgivningsselskapet Winair fulgte fremleggelsen torsdag.

– Det ligger nærmest for meg å tenke på en asiatisk bank som mest aktuell, sier Elnæs om planene til Kjos.

Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet Winair tror kinesiske banker vil ha Norwegians fly.
Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet Winair tror kinesiske banker vil ha Norwegians fly. (Foto: Per Thrana)

Særlig banker i Kina har tatt en jafs av markedet for fly-leasing de siste årene, og en av de største aktørene heter BOC Aviation, heleid av Bank of China. Under presentasjonen sa finansdirektør Geir Karlsen at japanske banker er spesielt ivrige med å inngå avtale om salg og tilbakeleie av fly.

Elnæs tror aktører i disse markedene er mest aktuelle.

– Norwegian har allerede gode relasjoner finansielt i Asia, i tillegg til USA. Jeg tror flere slike aktører vil synes det er attraktivt med eierskap i flyene og at Norwegian betaler en leie for det. Og det vil utvilsomt bidra til å redusere gjelden, sier Elnæs.

Bloomberg News skrev torsdag at planen med et nytt selskap kan gi Norwegian inntil åtte milliarder kroner i ny egenkapital.

Tidligere i år solgte Asias største lavprisselskap AirAsia totalt 84 fly til finansieringsselskapet BBAM med hovedkontor i San Francisco. Det ga AirAsia nær åtte milliarder kroner i ekstra kontanter.

Kutter milliardgjeld

Torsdag var finansdirektør Geir Karlsen mest opptatt av å forklare fordelene med å selge unna fly.

– Det handler ikke bare om å få inn ny egenkapital, men like mye å finne en partner som kan bidra med å finansiere flyene. Og ikke minst at de er villig til å betale en god pris, sier Karlsen.

Norwegian sier at effektene fra salg av åtte fly hittil er 65 millioner dollar (540 millioner kroner) i positiv kontantstrøm og 130 millioner dollar (nær 1,1 milliarder kroner) i redusert gjeld. For hvert fly tilsvarer det nær 70 millioner kroner i kontanter eller vel 130 millioner kroner i redusert gjeld. Nivået for hvert fly har nær sammenheng med hvor tungt gjeldsfinansiert flyet er når det selges. Uansett viser det at planene kan gi frisk kapital og senke gjelden med et milliardbeløp.

– Blir et slikt felles selskap avklart i 2018?

– I løpet av noen måneder bør dette være på plass, hvis vi lykkes med å få det til, sier Karlsen.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos (til høyre) og finansdirektør Geir Karlsen leter etter en partner hos bankene. Torsdag la de frem milliardoverskudd, men vinteren blir tøffere.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos (til høyre) og finansdirektør Geir Karlsen leter etter en partner hos bankene. Torsdag la de frem milliardoverskudd, men vinteren blir tøffere. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Kan trenge frisk kapital

Norwegian er rammet av høyere oljepris fordi det har låst en veldig liten del av drivstoffkostnadene til fastpris. Enkelte har ment at dyrt drivstoff kan tappe selskapet for egenkapital, om ikke billettprisene stiger.

Om mulighetene for at Norwegian må hente frisk egenkapital, sier Kjos:

– Oljeprisen var nesten 130 dollar fatet (i 2012, red.anm.) og vi hentet ikke penger da, sier Kjos.

Han legger til:

– Hvis oljeprisen stiger veldig hurtig kan det bli vanskelig å ta igjen og da kan det skje. Men vi har ingen konkrete planer, sier Kjos.

Han tror flere flyselskaper får problemer om oljeprisen nærmer seg 100 dollar fatet.

– Men fremtidsprisen i markedet er på vei ned mot 70 dollar fatet. Hvis prisen faller, skal vi være glad for å ha lite prissikring, sier Kjos.

De fleste meglerhusene har en stund regnet med at Norwegian vil få et underskudd før skatt i 2018 og tallene for tredje kvartal ble litt svakere enn ventet på forhånd.

Finansdirektør Geir Karlsen sier om muligheten for å klare et overskudd i år:

– Det gjenstår å se.

For tre måneder siden sa Karlsen at overskuddet i 2018 var innen rekkevidde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fortsatt ser det ut til at ekspertene mener at dette er en korreksjon
Kommentator Bård Bjerkholt i DN om børsnedgangen.
01:38
Publisert: