Etter tre års kamp mot fagforeninger og konkurrenter har Norwegians irske datterselskap fått flytillatelse i USA.

 Det amerikanske transportdepartementet godkjente sent fredag kveld norsk tid Norwegian Air Internationals søknad om tillatelse til å fly til og fra USA.

Møter protest

Avgjørelsen møter sterk motstand fra enkelte amerikanske politikere og fagforeninger, som ber den påtroppende president Donald Trump omgjøre vedtaket.

Blant motstanderne er kongressrepresentant Rick Larsen (D), som har fått med seg representantene Frank A. LoBiondo (R) og Peter DeFrazio (D) i en krass uttalelse mot avgjørelsen.

«Dette er et slag i ansiktet mot amerikanske arbeidere», skriver de i en pressemelding.

I uttalelsen understrekes det at fly-tillatelsen til Norwegian medfører at USA vil belønne land som «knuser» forpliktelsene om å beskytte amerikanske ansatte.

«Usaklig kritikk»

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian ser ingen grunn til at tillatelsen skal bli inndratt.

«Amerikanske myndigheter har omsider feid usaklig fagforeningskritikk til side og innsett at Norwegian gjennom vårt EU-selskap vil bidra til å skape enda flere nye arbeidsplasser i USA både i luften og i turistnæringen. De har også forstått at folket ønsker billige flybilletter til Europa, noe Norwegian vil fortsette å tilby. Trump har dessuten uttalt at han ønsker flere amerikanske arbeidsplasser og det vil vi bidra med gjennom etablering av flere nye baser for både piloter og kabinpersonale», skriver Sandaker-Nielsen i en epost.

«Med full styrke»

Sist torsdag ble det kjent at EU hadde mistet tålmodigheten og anklaget Washington for brudd på Open Skies-avtalen, som gir flyselskaper i EU og USA rett til å fly over hverandres territorier. EU krevde at saken skulle avgjøres av tre voldgiftsdommer. Dagen etter fikk Norwegian grønt lys.

– Vi er veldig godt fornøyd med at amerikanske myndigheter omsider har gitt vårt EU-selskap tillatelse til å fly til og fra USA. Dette betyr at Norwegian kan fortsette den globale ekspansjonen med full styrke og åpne nye ruter til spennende destinasjoner over hele verden. Godkjennelsen innebærer også at vi kan skape mange nye arbeidsplasser både i Europa og USA, og bidra til lokal verdiskaping gjennom økt turisme, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en pressemelding.

 At søknaden er innvilget betyr mye for flyene Norwegian har i bestilling, men som ennå ikke er levert.

– Det handler først og fremst om at vi med denne trafikkrettigheten på plass kan utnytte flyparken fullt ut ved å fly både til USA og andre verdensdeler, noe som gjør at vi får en mer sømløs operasjon, sier Sandaker-Nielsen.

 De første rutene som vil komme i drift er sannsynligvis mellom USAs østkyst og de irske byene Shannon, Dublin og Cork.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.