Norwegian fraktet 3,13 millioner passasjerer i april, viser ferske trafikktall. Det er en oppgang på tre prosent fra april i fjor da det ble fraktet 3,05 millioner passasjerer.

Bjørn Kjos.
Bjørn Kjos. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg er godt fornøyd med den positive utviklingen i april og de to siste månedene sett under ett, både når det gjelder antall passasjerer, inntekter og punktlighet. Fremover skal vi fortsette å jobbe målrettet for å styrke lønnsomheten og samtidig tilby de reisende god kvalitet til en lav pris, og ikke minst bransjens nyeste og mest miljøvennlige flyflåte, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Klinker til med inntektsvekst

Påskeferien kom i år i april og Norwegian legger ikke skjul på at påsken alltid vil påvirke tallene positivt. Det gjør at sammenlignbare tall fra fjoråret ikke er så sammenlignbare likevel. I bransjen opererer man med to inntektsmål, «yield» og «rask». Begge steg kraftig i påskemåneden.

  • Inntekten per passasjer per kilometer (yield) steg med 18 prosent til 0,41 kroner målt mot samme måned året før.
  • Inntekt per sete per kilometer (rask) steg med 22 prosent til 0,35 kroner.

Ettersom fluktuerende påske kan gi misvisende tall har Norwegian tillatt seg å sammenligne mars måned og april måned i år med mars måned og april måned i fjor. Da kommer selskapet frem til at inntektene per passasjer per kilometer har steget med 6,9 prosent.

Drivstoff-gevinst

Norwegian skriver videre at det anslår en gevinst på 161 millioner kroner knyttet til kontrakter og opsjoner på sikring av drivstoff hittil i andre kvartal til utgangen av april.

Sikring, såkalt «hedging», av drivstoff er noe flyselskapene gjør for å sikre seg mot store svingninger i oljeprisen.

Norwegian har også notert seg en gevinst på 183 millioner kroner knyttet til urealiserte posisjoner av drivstoffsikring.

I andre kvartal har Norwegian sikret drivstoff for 685 millioner dollar, 679 millioner dollar i tredje kvartal og 682 millioner dollar etter tredje kvartal.

Fyller opp mer av flyene

Fyllingsgraden, eller kabinfaktoren, som viser hvor stor del av flyene som fylles opp, var på 86,1 prosent i april, opp fra 83 prosent i april i fjor.

Punktligheten i april, altså hvor ofte flyene tar av til tiden, steg med 2,1 prosentpoeng fra 81,3 prosent til 83,4 prosent. Selskapet skriver at det merket noe økt etterspørsel den siste uken i april på grunn av pilotstreik i SAS i Skandinavia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.