Problemer med motorene på Norwegians Boeing 787-fly, de såkalte Dreamlinerne, har vært et mareritt for Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Også passasjerene er blitt rammet av forsinkelser og kanselleringer på grunn av stor slitasje på motorene som Rolls-Royce har levert til Dreamliner-flyene. Slitasjen har ført til behov for hyppige kontroller og reparasjoner.

Fredag melder motorprodusenten at slitasjen på motorene er enda mer alvorlig enn tidligere antatt, og at det vil bli nødvendig å innføre hyppigere sjekker av de problemforfulgte Trent 1000-maskinene for å opprettholde sikkerheten.

– Dette vil dessverre føre til ytterligere forstyrrelser for våre kunder, skriver Rolls-Royce i en pressemelding fredag.

Selskapet venter at nasjonale luftfartsmyndigheter innen kort tid vil pålegge flyselskapene økt inspeksjonshyppighet.

Rammer Norwegian

Sandaker-Nielsen i Norwegian bekrefter at flyselskapet vil bli rammet av de nye vedlikeholdskravene.

– Ja, i likhet med andre flyselskap som har Boeing 787 Dreamlinere med Rolls-Royce Trent 1000 Package C-motorer, må Norwegian også foreta inspeksjoner, sier Sandaker-Nielsen.

Han forteller at problemet omfatter motorene på 15 av de 27 Dreamlinerne i Norwegians flåte og understreker samtidig at inspeksjonene allerede er i gang.

– Vi er skuffet over Rolls-Royce og Boeing, fordi vi forventer at helt nye fly skal kunne fly som forventet, sier Sandaker-Nielsen.

Varsler berørte passasjerer

Ifølge Sandaker-Nielsen er det foreløpig kun ruten fra Orly-flyplassen utenfor Paris til New York som er rammet av forsinkelser på grunn av de nye motorinspeksjonene.

– De berørte passasjerene vil få direkte beskjed fra oss via tekstmelding eller epost om reisealternativer, sier Sandaker-Nielsen.

I begynnelsen av januar meldte Norwegian at det planlegger å bytte ut de problemforfulgte Trent 1000-motorene på 21 av selskapets Dreamlinere. De nye motorene kjent som Trent 1000 TEN er ifølge Rolls Royce ikke berørt av det nye inspeksjonsregimet.

Rolls Royce melder at de nye problemene vil påføre selskapet ekstrakostnader og aksjen faller nær to prosent på London-børsen fredag morgen. (Vilkår)

– Det kom som julekvelden på kjerringa!
Investor og Norwegian-aksjonær, Jan Eiler Fleischer råder Bjørn Kjos å selge hvis prisen er høy nok.
01:25
Publisert: