Flyselskapet Norwegian hadde per utgangen av januar urealiserte gevinster på 627 millioner kroner knyttet til opsjoner og fremtidskontrakter, inkludert en papirgevinst på sikringskontrakter for drivstoff på 701 millioner kroner, ifølge en oppdatering onsdag.

Der fremgår det at Norwegian har sikret 245.000 tonn jetfuel i første kvartal til en snittpris på 675 dollar per tonn, 271.000 tonn i andre kvartal (685) samt 258.500 tonn (680) utover dette.

Ved utløpet av tredje kvartal ifjor hadde Norwegian sikret rundt 31 prosent av drivstoffbehovet for resten av 2018 til en snittpris på 555 dollar per tonn, og rundt 22 prosent av behovet i 2019 til en snittpris på 663 dollar per tonn, ifølge tredjekvartalsrapporten.

I en sensitivitetsanalyse i samme rapport, oppgir Norwegian at et fall på én prosent i jet fuel-prisene gir en positiv effekt på 122 millioner kroner i selskapets regnskaper, mens en énprosents svekkelse av norske kroner mot dollar svekker selskapets resultater med 164 millioner kroner, mens tilsvarende svekkelse mot euro, gir en negativ effekt på 7 millioner kroner. Driftsmessige sikringstiltak er her imidlertid ikke inkludert.

Utsetter levering av 16 fly

Onsdag ettermiddag kom det også en melding om at Norwegian utsetter levering av 12 Boeing 737 Max-fly som skulle settes i rute i 2020. Flyene blir i stedet levert i 2023 og 2024 og det fører til at selskapets finansiering av byggelån i 2019 blir betydelig lavere.

I tillegg har selskapet utsatt levering av fire mellomdistansefly av typen Airbus A321LR fra den europeiske fabrikken. I stedet for 2019, blir flyene levert neste år.

Torsdag legger Norwegian-ledelsen frem årsresultatet for 2018 på Fornebu. Hovedtallene ble kjent da selskapet varslet emisjon sist uke.

Flere passasjerer, men...

Norwegian meldte onsdag morgen om trafikkutviklingen i januar og kom samtidig med en oppdatering om viktige tall som sier noe om lønnsomheten i selskapet.

I flere måneder har Norwegian forsøkt å få opp prisnivået på billettene. Fra november i fjor har snittinntektene pr. passasjer (yield) økt forsiktig, men frem mot nyttår var flyene likevel mindre fulle. I sum førte det til at inntektsnivået på billettene likevel har falt.

I årets første måned var inntektene pr. passasjer (yield) opp syv prosent, og inntektene pr. setekilometer var uendret på sammenlignet med samme måned året før.

Fortsatt er passasjerveksten stor: I januar fraktet selskapet 2,6 millioner passasjerer og det er over 300.000 eller 13 prosent flere enn i samme måned i fjor. Det ga en fyllingsgrad eller såkalt kabinfaktor på 76,1 prosent i årets første måned. Kabinfaktoren i foregående måned var på 78,6 prosent.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos. (Foto: Per Thrana)

- Vi er godt fornøyd med passasjerveksten i januar, en måned som tradisjonelt er preget av lavere etterspørsel. Etter en periode med kraftig ekspansjon vil veksten nå avta og vi skal redusere kostnader og øke lønnsomheten, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian en melding.

Norwegian gjennomførte 99,5 prosent av de planlagte flygningene i januar (opp 0,6 prosentpoeng) og punktligheten var på 79,8 prosent (opp 7,4 prosentpoeng).

Norwegian anslår en gevinst på 627 millioner kroner knyttet til kontrakter og opsjoner hittil i første kvartal 2019, ved utgangen av januar, inkludert en gevinst på 701 millioner kroner knyttet til urealiserte sikringsposisjoner.

Norwegian fikk store tap i fjor som følge av problemer med langdistanseflyene – og selskapet har heller ikke klart å kompensere for dyrere drivstoff ved å øke inntektene. Underskuddet i fjor var 2,5 milliarder kroner før skatt, ifølge foreløpige regnskapstall.

Selskapets eiere må inn med tre milliarder kroner i frisk kapital.

Skal vokse mindre fremover

Norwegian fikk høyere kostnader til drivstoff særlig i andre halvår i fjor, fordi selskapet hadde kjøpt en mindre andel av drivstoffet til fast pris enn vanlig – og mindre enn konkurrentene.

Selskapets kraftige vekst på nye ruter i utlandet har gjort det vanskelig å få bedre betalt for billettene. Julaften i fjor meldte selskapet om en kursendring og fremover skulle Norwegian vokse mindre og tenke mer på lønnsomheten.

Like etter nyttår varslet selskapets kommersielle direktør Helga Bollman Jensen at det legger ned seks baser med mannskap og fly i utlandet, og likeså ti ruter, hovedsakelig i Roma og på Mallorca. Disse kuttene skjer først fra april i år.

Kjos sa sist uke at selskapet skal hente penger hos eierne i løpet av februar og varslet samtidig at målet er å bli lønnsomt i løpet av 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik selger de inn Lillestrøm til NRK
01:02
Publisert: