(DN skrev tidligere tirsdag at Kjos og familien hadde lånt ut aksjer til shorting. Det stemmer ikke, aksjene er lånt i forbindelse med gjennomføring av selskapets kapitalutvidelse. Red.)


På en fersk aksjonærliste står Bjørn Kjos' og familiens investeringsselskap HBK Holding oppført med 3,8 millioner aksjer og en eierandel på snaut ti prosent. I virkeligheten eier Kjos og makkeren Bjørn Kise over 25 prosent av aksjene. Det betyr at Norwegian-sjefen har lånt ut cirka 7,4 millioner aksjer til en verdi av nærmere 2,1 milliarder kroner. Dette er et historisk høyt utlån.

Utlånet er gjort i forbindelse med gjennomføringen av selskapets nylige kapitalutvidelse, får DN opplyst tirsdag.

HBK har lånt ut aksjer til tilretteleggerne, og investorene som har deltatt i kapitalutvidelsen kan dermed med en gang få overlevert sine aksjer, før den blir registrert i Brønnøysundregistrene.

Utlånene har dermed ingenting med shorting å gjøre, slik DN feilaktig skrev tidligere tirsdag.

Norwegian er Oslo Børs' short-aksje nummer én, men shorterne har den siste tiden svidd seg kraftig. Stiger aksjekursen, taper shorterne. Etter at flygiganten IAG i forrige uke kjøpte aksjer i Norwegian og sa at det ville komme med et bud på selskapet har kursen gått i taket og aksjen handles nå rundt 290 kroner, cirka 110 kroner høyere enn åpningskursen dagen IAG meldte sin interesse.

Blant dem som har svidd seg på shorting i Norwegian er finanslegenden George Soros og fond forvaltet av Blackrock, verdens største kapitalforvalter. Forvalter Jan Petter Sissener har væt en ivrig shorter i Norwegian, men han kom seg ut i tide.

En annen stor eier i Norwegian, Egil Stenshagen, har lånt ut aksjer til shorting.

Ferd og Folketrygdfondet økt

Aksjonæroversikten viser samtidig at Johan Andresen og familiens investeringsselskap Ferd har økt sin beholdning av aksjer i Norwegian, og på dagens oppdatering står oppført med 1,7 millioner aksjer, opp mer enn 300.000 aksjer fra mandag. Oversiktene er normalt med to til tre dagers etterslep. Også Folketrygdfondets aksjebeholdning har økt på oversikten. Disse endringene kan både skyldes at investorene har fått tilbake aksjer som tidligere har vært shortet, og at investorene har kjøpt flere aksjer.(Vilkår)

– Det kom som julekvelden på kjerringa!
Investor og Norwegian-aksjonær, Jan Eiler Fleischer råder Bjørn Kjos å selge hvis prisen er høy nok.
01:25
Publisert: