Onsdag kom resultatene fra andre kvartal for den amerikanske flyprodusenten Boeing. Der kostnadsfører selskapet med om lag fem milliarder kroner for å dekke kundekravene fra blant annet Norwegian, som saksøker Boeing for produksjonsfeil.

I første kvartal beregnet selskapet den totale kostnaden som følge av produksjonsfeilen til om lag 5 milliarder dollar, en økning på rundt en milliard dollar fra forrige kvartal. Onsdagens rapport bringer den totale kostnaden som følge av produksjonsfeilen til om lag 5,5 milliarder dollar, som etter dagens kronekurs gir 50 milliarder norske kroner.

Tap på 21,8 milliarder kroner

I mai gjenopptok Boeing produksjonen av modellen Boeing 737. Rapporten opplyser at det er planlagt en gradvis produksjonsøkning, som kulminerer i en månedlig produksjon på 31 737-fly i måneden i 2022. Samtidig vil produksjonsraten på 787-modellen reduseres til seks fly per måned i 2021.

Kvartalsrapporten vitner og om et tap på 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 21,8 milliarder norske kroner. Det gir et tap på 4,2 dollar per aksje.

I tillegg oppgir selskapet en omsetning på 11,81 milliarder dollar for andre kvartal. Det tilsvarer 107 milliarder norske kroner. Det er nesten fire milliarder mindre enn tilsvarende periode i fjor, da selskapet hadde 15,75 milliarder dollar i inntekt, tilsvarende 143 milliarder norske kroner.

Saksøkes av Norwegian

I juni meldte flyselskapet Norwegian om at de ville saksøke Boeing for det Norwegian mener er kontraktsbrudd som følge av produksjon av fly med vesentlig svekket verdi og nytte.

Det påståtte kontraktsbruddet dreier seg om flymodellene 737 Max, som etter to ulykker i 2019 ble satt på bakken, samt langdistansemodellen 787 «Dreamliner» som har hatt motortrøbbel. Det har ført til titusenvis av innstilte flyvninger.

Norwegian hevder at Boeings produksjonstrøbbel har kostet Norwegian om lag en milliard dollar. Etter dagens kronekurs tilsvarer det over ni milliarder kroner.

Tidligere har ikke Boeing ønsket å kommentere søksmålet fra Norwegian, og har vært konsekvente i å ikke uttale seg om kunder offentlig.

102 milliarder kroner

Norwegian har fått levert 18 fly av typen 737 Max, og hadde 92 i bestilling. Selskapet har tidligere annonsert at de har kansellert kjøpsavtaler for fem resterende Boeing 787-fly, samt 92 fly av typen Boeing 737 Max og en omfattende serviceavtale for flyene. Flyselskapet ønsker å få tilbakebetalt forskuddsbetalingen i flybestillingen som de har kansellert med produsenten.

Ifølge Bloomberg News er flyordren på totalt 10,6 milliarder dollar – eller 102 milliarder kroner med dagens kurs – basert på listepris på flyene da de ble bestilt. Flyselskapene får betydelige rabatter ved store bestillinger, så den reelle prisen kan være ned mot halvparten av dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.