Norwegian har i månedsvis ventet utålmodig på luftfartsmyndigheter i USA – og på at flyforbudet for modellen Boeing 737 Max oppheves. Helt siden en fatal ulykke i Etiopia i mars i år, har flymodellen vært parkert verden over. Et stort antall fly står klare til levering fra amerikanske Boeing til Norwegian straks problemene med flyet er løst.

En mektig pilotforening i USA sa denne uken at de tror flyet klareres i februar neste år – tidligst.

Samtidig har USAs president Donald Trump trukket flyfabrikkene inn i den eskalerende handelskrigen. Trump har innført straffetoll på fly fra europeiske Airbus som selges i USA – og fra januar neste år kan EU innføre en lignende toll på Boeing-fly som innføres til Europa.

I så fall kan tollen ramme Norwegians oppsamlede bestilling og føre til en stor ekstraregning. I verste fall kan nye fly koste mer enn 500 millioner kroner ekstra.

– Enkelt forklart vil straffetoll føre til mindre konkurranse – og dyrere fly, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Det kan bli et kostnadstroll for noen av flyselskapene
Frode Steen, NHH-professor

Lander i Irland og Sverige

Steen følger internasjonal konkurranse og flybransjen tett, og illustrerer hvordan flyselskapene påvirkes av ny straffetoll.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.
Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole. (Foto: Hallvard Lyssand)

I USA er det allerede innført ti prosent straffetoll på Airbus-fly, melder Reuters.

– Også Boeing-flyene som innføres til EU kan bli ti prosent dyrere over natten. Det er en heftig ekstrakostnad, sier han.

– I den grad vi har hatt en konkurranse mellom Airbus og Boeing, vil dette føre til mer av et hjemmemarked for de to aktørene. Og det kan bli et kostnadstroll for noen av flyselskapene.

Tidligere har Norwegian innført det meste av 737 Max-flyene – 12 av 18 fly – til datterselskaper i Irland og Sverige.

Eneste redning for Norwegian ved straffetoll kan bli om flyene innføres til Norge, og Norge avstår fra tollen fordi det ikke er med i EUs tollunion.

Jusprofessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo sier flyene da ikke kan flyttes videre.

– Hvis man skulle innføre et fly til Norge og videreføre til EU, vil det rammes av straffetoll fordi flyene har opprinnelse i USA, og regnes som tredjelandsvare, sier Hjelmeng.

Norwegian vil ikke kommentere faren for straffetoll.

Toll kan passere 500 mill.

Norwegian gjorde en gigantbestilling av mer enn 200 kort- og mellomdistansefly fra Boeing og Airbus i 2012. Den gang var den offisielle katalogprisen for ett Boeing 737 Max-fly i størrelsesorden mellom 600 og 700 millioner kroner. Av det kan man beregne omtrent hva straffetollen utgjør om flyene lander i et EU-land.

  • Analytikere har lagt til grunn at Norwegian fikk en rabatt fra fabrikkene på mellom 40 og 50 prosent med en så stor bestilling.
  • Fratrukket en stor rabatt koster ett fly i størrelsesorden 330–400 millioner kroner.
  • Da utgjør en straffetoll på ti prosent i størrelsesorden 33–40 millioner kroner per fly.

For 17 nye fly med levering i 2019 og 2020 kan den samlede straffetollen i så fall bli et sted mellom 560 og 680 millioner kroner.

Tollen kan bli mindre om noen av flyene lander i Norge, og unntas straffetoll.

Protester fra Europa

Europas største lavprisselskap Ryanair har også store bestillinger hos Boeing, og har advart mot en tollkrig i luftfarten. Ryanairs sjef Michael O’Leary frykter, ifølge Reuters, at EU innfører straffetoll.

– Hvis ny toll skulle føre til at prisen for nye fly økes betydelig, tror jeg vi er nødt til å vurdere å «spre» utover eller forsinke noen leveranser, sier han.

– Noe av det vil være avhengig av tilgjengeligheten på fly for øvrig, om det skulle skje, og hva Boeing gjør og hvordan USA vil svare på en slik utvikling.

EUs handelsdirektør Cecilia Malmström sendte sist uke brev til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og ba om forhandlinger for å løse Boeing- og Airbus-krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.