Norwegian kommer i et fersk søksmål mot flyprodusenten Boeing med kraftige anklager mot sin mangeårige partner og hoffleverandør av jetfly.

Søksmålet ble varslet i slutten av juni, samtidig med at Norwegian kansellerte en ordre på 97 fly. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News tilsvarer ordren en verdi basert på flyenes listepris på vel 100 milliarder kroner, men flyselskapene får store rabatter på disse.

I søksmålet som nylig ble offentliggjort anklages Boeing for blant annet svindel og kontraktbrudd.

Torsdag svarer Boeing, i epost:

– Norwegian Air Shuttle er en mangeårig Boeing-kunde, og vi kommenterer ikke diskusjoner med våre kunder.

Boeing understreker at det setter sikkerheten først:

– For menn og kvinner i Boeing er sikkerhet alltid vår øverste prioritet når vi designer, bygger og vedlikeholder fly. Vi er fokusert på å samarbeide med globale myndigheter om den strenge prosessen de har satt i verk for å trygt returnere 737 Max til kommersiell tjeneste. 787 spiller en nøkkelrolle som støtter flyselskaper rundt om i verden ved å gi enestående drivstoffeffektivitet, rekkevidde fleksibilitet og en enestående passasjeropplevelse, heter det videre, der det vises til Boeings Dreamliner 787-jetfly.

«Rufsete produksjon»

I sitt søksmål skriver blant annet Norwegian:

– I stedet for å levere det som var lovet, kom Boeing med et mønster av forsettlig feilrepresentasjon og unnlatelse, grov uaktsomhet og rufsete produksjon, og produserte fly med vesentlig svekket verdi og nytte, og i tilfelle med Max-flyene, tragiske og dødelige konsekvenser. Boeing må ta sine mangelfulle fly tilbake og kompensere Norwegian for den enorme økonomiske skaden Boeings oppførsel har forårsaket Norwegian.

Boeing har hatt store utfordringer med 737 Max-flyene som ble satt på bakken i 2019 etter to alvorlige ulykker, i tillegg til langdistansemodellen 787 «Dreamliner» motortrøbbel og overoppheting av batterier. Det har ført til tusenvis av innstilte flyvninger.

Norwegian har fått levert 18 fly av typen 737 Max, og hadde 92 fly i bestilling. Ifølge stevningen fra Norwegian er det ikke sikkert at 737-flyene noen gang vil forlate bakken.

Norwegian har tidligere annonsert at de har kansellert kjøpsavtaler for de 92 flyene av typen 737 Max i tillegg til de fem resterende Boeing 787-flyene, og en omfattende serviceavtale for flyene. Flyselskapet ønsker å få tilbakebetalt forskuddsbetalingen i flybestillingen som de har kansellert med produsenten.

Få andre flyselskaper har foreløpig saksøkt flyprodusenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.