Flyselskapet Norwegian stiger over åtte prosent på Oslo Børs fredag etter å ha lagt frem trafikktall for april.

Les også børskommentar om fredagens utvikling i aksjemarkedet: Brutal short-skvis i Norwegian – vær advart om at det kommer flere dnPlus

Flyselskapet fraktet flere enn 2,6 millioner passasjerer i april, en oppgang på 15 prosent fra samme måned i fjor, som ikke hadde påskeuken. Norwegian hadde en vekst i passasjertrafikken på 22 prosent, og en yield på 0,41 kroner. Yield er en betegnelse på selskapets inntekt per passasjerkilometer. 

Pareto Securities trekker frem at veksten i enhetsinntektene var betydelig bedre enn deres estimat om flat utvikling, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

«Dette er drevet av betydelig bedre realisert yield på sterk ytelse gjennom påsken», skriver meglerhuset i en oppdatering fredag.

Flyfinansiering trekker opp

Norwegian annonserte torsdag etter børsslutt at de har sikret finansiering til av seks fly av typen 737 MAX 8 med levering i 2017. I tillegg vil tre fly av typen Boeing 737-800 bli finansiert gjennom en salg-tilbakeleieavtale ifølge selskapet

Pareto skriver at gjennom denne finansiering vil Norwegian dekke mesteparten av sitt investeringsprogram, såkalt capex, for 2017, noe som bør redusere bekymringer knyttet til finansieringen av ekspansjonen til selskapet, ifølge TDN Finans. 

Meglerhuset er det klart mest optimistiske av alle som følger selskapet, ifølge Bloomberg-data, og har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen med et kursmål på 480 kroner de neste 12 månedene. Norwegian-aksjen handles i dag til omtrent 232 kroner aksjen. 

Også DNB Markets, som har salgsanbefaling på Norwegian-aksjen, trekker frem meldingen om finansiering som positivt.

«Selv om selskapet virket svært trygge på førstekvartalspresentasjonen om at de ville sikre AFIC-finansiering om kort tid, tror vi nyheten er positivt ettersom investorene har vært mindre overbevist», skriver DNB Markets i en oppdatering ifølge TDN Finans. 

Meglerhuset har et kursmål på aksjen på 210 kroner, og er sammen med de internasjonale storbankene Morgan Stanley og Barclays blant de mest pessimistiske av meglerhusene som følger selskapet. DNB Markets ønsker ikke å kommentere dagens kursoppgang overfor DN. Saken fortsetter under grafikken. 

Analytikerne snur

Av 17 meglerhus som følger selskapet har ni salgsanbefaling, fire har en hold-anbefaling og fem anbefaler å kjøpe aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet blant disse er 245 kroner, ifølge Bloomberg-data. 

Selskapet har i lang tid vært en yndling for analytikere, men så langt i år har trenden snudd.

 I april ble det klart at halvparten av analytikerne anbefaler å selge aksjen, en andel selskapet ikke har opplevd siden 2005

Norwegian er det klart mest shortede på Oslo Børs, som betyr at det er selskapet der flest investorer har veddet på at aksjekursen skal falle. 

Norwegian-aksjen er opp 8,3 prosent til 237,50 knappe tre timer før børsens stengetid fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Shorthandel
Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: