Norwegian er i spill etter at International Airlines Group (IAG), som eier British Airways, torsdag bekreftet at det hadde kjøpt 4,6 prosent av aksjene i det norske flyselskapet. IAG vil innlede samtaler med Norwegian med sikte på å legge inn et bud, skrev selskapet i en melding torsdag.

Aksjekursen i Norwegian spratt opp nesten 50 prosent torsdag og fredag fortsatte oppturen. Fredag var det også generalforsamling i Norwegian for å klubbe gjennom siste del av emisjonen. Etterpå svarte Bjørn Kjos og Bjørn Kise, henholdsvis sjef og styreleder, på spørsmål fra fremmøtt presse.

På vei inn til generalforsamlingen møtte Kjos et stort presseoppbud.

– Jeg har ikke tenkt på å selge i det hele tatt, sier Kjos.

Hva tenker du om interessen?

– Det er hyggelig at folk har lyst til å kjøpe aksjer. Det er jo et seriøst selskap, sier Kjos til DN.

– Alle flyselskapene som har noe å kjøpe for, har vært interessert i å gå inn i Norwegian, sier Kjos.

Vil du ha IAG med i styret?

– Det har jeg overhodet ikke tenkt på, sier Kjos.

«Det har vært mange friere på utsiden av døren»

På spørsmål fra pressen om Kjos vil at navnet Norwegian skal fortsette ved et oppkjøp, sier han:

– Det er klart jeg vil at Norwegian skal fortsette.

Norwegian-sjefen forteller at han kom fra flyet fra USA i går og at det da «haglet inn» med beskjeder.

– Det er det eneste jeg vet.

500 kroner per aksje, er det en god pris?

– Haha, det har jeg ingen kommentar til, sier Kjos.

Blir prisen høy nok, så selger du?

– Jeg har ikke vurdert det, helt ærlig, sier Kjos.

Styreleder Bjørn Kise sier at de ser på interessen som positivt.

– Vi synes det er hyggelig og morsomt at et av de største flyselskapene i Europa vil inn på eiersiden i Norwegian. Det har vært mange friere på utsiden av døren, uten at det har vært noen konkrete situasjoner, sier Kise.

– Vil Norwegian hente inn finansielle rådgivere for å håndtere henvendelsen fra IAG, og å sondere interessen fra eventuelt andre flyselskaper?

– Jeg vil ikke være enig i selskapet er satt i spill. Det kan bli det, men om det blir satt spill er det en helt annen situasjon. Her er det en aktør som har kjøpt seg opp og sagt de vil vurdere å gi bud. Selskapet og styret har tidligere forberedt en plan hvis en slik situasjon skal oppstå, og det bør alle børsnoterte selskaper ha for å sikre at ivaretar interesser aksjonærene best mulig, sier Kise.

– Så svaret er ja?

– Ja.

Kraftig aksjehopp

Analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets skrev torsdag i en oppdatering til sine kunder at IAG kan by opp mot 340 kroner per aksje for Norwegian. Hans «beste gjetning» er et bud på rundt 300 kroner per aksje, fordi IAG ikke vil gi bort alle synergier til Norwegians aksjonærer.

Et bud på 340 kroner per aksje gir eierne 15,4 milliarder kroner. Et bud på 300 kroner priser Norwegian til 13,4 milliarder kroner.

Norwegian-aksjen endte opp hele 47 prosent til 264 kroner. Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise (67), som eier cirka en fjerdedel av Norwegian gjennom HBK Invest as, kan dermed innkassere rundt fire milliarder kroner, gitt et bud på 340 kroner per aksje.

Fredag formiddag stiger Norwegian-aksjen nye tre prosent.

Gigant

IAG er et av de tre store tradisjonelle flyselskapene i Europa – i tillegg til tyske Lufthansa og Air France-KLM. De siste årene har IAG hatt en sterk vekst gjennom oppkjøp og startet nye selskaper som konkurrerer direkte med Norwegian: lavprisselskapet Vueling i Spania og det nye lavprisselskapet på langdistanse, Level, som ble startet i fjor.

IAGs toppsjef Willie Walsh har møtt Norwegian-sjef Bjørn Kjos flere ganger i bransjesammenheng de senere årene. Walsh var dessuten én av få konkurrenter som støttet Norwegian i den årelange kampen for trafikkrettigheter i USA under oppstart på langdistanse i 2013. Mens flere konkurrenter ba amerikanske myndigheter om å nekte Norwegian tillatelse, har Walsh hele tiden vært positiv.(Vilkår)

– Det er hyggelig at noen kjøper aksjer
Bjørn Kjos kommenterer interessen fra IAG om å kjøpe Norwegian på vei inn til dagens generalforsamling i Norwegian.
01:12
Publisert: