Det slo ned som en bombe da British Airways-eieren IAG meldte at det hadde kjøpt seg opp som aksjonær i flyselskapet Norwegian, og inviterte seg selv til samtaler med selskapet.

Meldingen sendte Norwegian-aksjen til værs på Oslo Børs.

Nå er det klart at samtalene ikke førte frem – i hvert fall i første omgang.

Fredag la IAG frem et kvartalsresultat i London og meldte at det har lagt frem to ulike, betingede forslag til Norwegian-styret og begge er avvist.

Levner liten sjanse

Under telefonkonferansen med analytikere fikk Walsh også spørsmål om han tror Norwegian kan fortsette et massivt vekstprogram internasjonalt som et selskap som står alene:

– Nei, sa Walsh.

IAG-sjefen vil ikke si hva selskapet gjør videre med eierposten i Norwegian på 4,6 prosent.

Ifølge presentasjonsmaterialet fra IAG i anledning selskapets førstekvartalsresultat står det:

«IAG bekrefter at det har hatt kontakt med Norwegian-styret om et mulig bud, uten å oppnå enighet. IAG vurderer nå sine muligheter knyttet til Norwegian», heter det.

Norwegian-aksjen har det siste året vært tynget særlig av en høy gjeldsbelastning. Ved utgangen av første kvartal hadde selskapet en netto rentebærende gjeld på 24,7 milliarder kroner og egenkapital på 2,1 milliarder kroner. Det er før selskapet har gjennomført innhenting av 1,5 milliarder kroner i frisk egenkapital.

Avviste enstemmig

Norwegian-styret bekrefter i en egen melding til Oslo Børs fredag formiddag at det mottok to ulike budforslag fra IAG på hele selskapet, men med forbehold.

Styret i Norwegian avviste begge enstemmig.

«Forslagene ble gjennomgått sammen med Norwegians finansielle og juridiske rådgivere, og ble enstemmig avvist da de undervurderer Norwegian og selskapets utsikter», heter det i en melding.

Etter det DN vet, har Goldman Sachs i London vært hyret som finansiell rådgiver for Norwegian, mens BA-HR er juridisk rådgiver i saken.

«Norwegian-styret er fullt forpliktet til å levere på sin uttalte strategi, til fordel for alle Norwegian-aksjonærene», skriver styret i meldingen.

Bare Norwegian

På spørsmål fra aksjeanalytikere sier Walsh at det ikke ser på andre oppkjøpsmuligheter for øyeblikket.

– Kontakten med styret (i Norwegian red.anm.) førte ikke noe sted, men vi ser ikke aktivt etter noe andre steder. Men noen av de svake flyselskapene ser svakere ut, og vi antar at de vil falle ytterligere inn i vanskeligheter med høyere drivstoffkostnad, og vi kan se noen selskaper gå ut av markedet. Men vi går ikke etter andre mål, sier Walsh, ifølge TDN Direkt.

Uttalelsene fra IAG gir ikke svar på om IAG vil beholde 4,6 prosent eierandel i Norwegian, eller selge seg ut.

Flere interessenter

Det var ikke bare investorene som kastet seg på da IAG meldte sin interesse. Ifølge kvartalsrapporten fra Norwegian for vel én uke siden mottok nemlig Norwegian «flere henvendelser» etter at IAG kjøpte seg inn i Norwegian.

«Norwegian-styret har etablert en styringskomité og hyret finansielle og juridiske rådgivere for å gjennomgå situasjonen, håndtere relevante henvendelser, og beskytte aksjonærenes interesser», skrev Norwegian.

Hovedeier i Norwegian er sjefen selv Bjørn Kjos i et selskap han eier sammen med styreleder Bjørn Kise. Han har selv ikke villet kommentere budinteressen fra IAG i særlig detalj.

På vei inn til generalforsamlingen i midten av april møtte Kjos et stort presseoppbud.

– Jeg har ikke tenkt på å selge i det hele tatt, sa Kjos.

Hva tenker du om interessen?

– Det er hyggelig at folk har lyst til å kjøpe aksjer. Det er jo et seriøst selskap, sa Kjos til DN.

– Alle flyselskapene som har noe å kjøpe for, har vært interessert i å gå inn i Norwegian, fortalte Kjos.(Vilkår)

Slik samler du bonuspoeng raskt
00:57
Publisert: