Privatinvestor Carsten Hjelde svarer umiddelbart når han blir spurt om hvordan han stiller seg til Norwegians redningsplan.

– Vi er ikke interessert i å akseptere det, sier han.

Norwegian sliter med å sikre nok kapital til å betale tilbake to store obligasjonslån på til sammen 3,4 milliarder kroner som forfaller i år og neste år. Selskapet ba derfor forrige uke om å få utsette forfallet med opptil to år.

I mars 2017 investerte Hjelde og hans familieeide Acini Capital i Norwegians eurolån som forfaller nå i desember. Ved inngangen til 2019 var posten bokført til 9,5 millioner kroner.

– Grunnen til at vi fortsatt sitter der, er fordi den er blitt handlet på rabatt, sier Hjelde.

Obligasjonslånet til Norwegian handles torsdag til en kurs som tilsvarer 86,352 prosent av pålydende. Hjelde sier de kjøpte til kurs rundt 97 eller 98.

Gammel moro

Hjelde synes egentlig Norwegian er et veldig flott selskap.

– Noe vi ser på i selskaper, er kundetilfredshet. Jeg synes Norwegian har gjort en kjempejobb på den siden. Jeg tror ikke Norwegian går konkurs, for å si det sånn, sier han.

Ifølge investoren er posten i obligasjonslånet noe som har hengt igjen fra gamle investeringer. For ikke lenge siden endret han og familien profil og ble enige om å følge en bærekraftsstrategi.

– Vår situasjon er at vi ikke skal være i fly. Det er en type investering som ikke passer med vår profil. Nå ønsker de å forlenge den, og det ønsker ikke vi, sier han.

– Jeg flyr gjerne Norwegian, og blant flyselskaper er det blant de absolutt bedre. Men, helst finansiert av andre enn oss, sier Hjelde.

De to siste årene har Hjelde og familiens Acini Capital tjent 150 millioner kroner før skatt.

Mener de blir presset inn forlengelse

Carsten Hjelde sier de kommer til å takke nei nesten uansett hva slags forslag Norwegian legger på bordet. Han er dessuten ikke særlig fornøyd med måten Norwegian har valgt å løse sine gjeldsproblemer på.

– Jeg tror vi kan løse det på en mer vennlig måte enn nærmest å pushe obligasjonseiere inn i en forlengelse. Jeg tror det ville vært bedre for dem hvis de hadde kommet opp med en ny obligasjon med nye eiere, og så kunne de gamle velge om de ville få innløsning som avtalt her eller hoppe over på en ny med en god kupong, sier Hjelde.

– Vi er godt fornøyd med oppslutningen fra obligasjonseierne og vårt hovedanliggende er å ivareta alle interessenter på best mulig måte, til det beste for alle aksjonærer, ansatte og kunder, sier Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen.

Etter at fondet Sissener Canopus kom med et alternativt forslag til å løse gjeldsproblemene, sukret Norwegian for få dager siden sitt opprinnelige forslag. Dersom Norwegian kjøper tilbake i lånet, må det nå gjøres til en premie på fem prosent for långiverne.

Hjelde er ikke imponert over det nye forslaget.

– Det blir litt sånn kommaflytting. Obligasjonen handler jo godt under 100, så det tyder på at folk ikke er helt fornøyd med det som ligger på bordet, sier Hjelde.

Støtter emisjon

Onsdag kveld meldte Norwegian at deres finansielle rådgivere mener at et tilstrekkelig antall av långiverne har godkjent selskapets forslag til å forlenge lånet. Det krever at mer enn to tredjedeler av de totale stemmene i lånet stemmer for eller gir fullmakt til Norwegian.

Den største eieren i Norwegians desemberlån er Jan Petter Sissener og hans fond Sissener Canopus. De har flere ganger uttalt at de antagelig vil stemme nei til Norwegians forslag og at de heller skulle sett flyselskapet gjøre en emisjon, altså utstede nye aksjer for å få inn penger.

– Jeg tror det ville vært en fornuftig løsning, sier Carsten Hjelde.

– Hva er argumentasjonen?

– Nei, det blir feil at jeg skal kommentere noe på det. Halvparten av Norwegians jobb er jo å drive med finansiering, så de forsøker vel å gjøre det de mener er mest fordelaktig for selskapet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.