Torsdag morgen, kort tid før Norwegian legger frem resultater for tredje kvartal, melder den norske lavprisgiganten at den har etablert et nytt felles foretak, et såkalt «joint venture» med CCB Leasing Corporation DAC (CCBLI), som skal eie deler av flyselskapets flåte.

CCB Leasing er et heleid datterselskapet av China Construction Bank Corporation, som ifølge meldingen fra Norwegian er verdens nest største bank målt i eiendeler.

Vært en del av planene lenge

En «joint venture» har lenge vært i planene til Norwegian og Geir Karlsen. Et slikt samarbeid har vært pekt på som veldig viktig for å bedre selskapets egenkapital.

I midten av juli sa Karlsen at forhandlingene om opprettelsen av selskapet var langt fremskredet og at en nyhet om utfallet kunne ventes om noen få uker.

Siden har det vært ganske stille omkring et mulig «joint venture», men nå kan Geir Karlsen slå i bordet med en avtale med en tung finansiell aktør.

27 Airbus-fly

I første omgang omfatter avtalen 27 fly av typen Airbus A320 neo som skal leveres fra 2020 til 2023.

– Etter flere måneder med forhandlinger er jeg veldig fornøyd med å kunne melde at vi har nådd en avtale med CCBLI om å etablere et felles eierskap for 27 fly av typen Airbus A320 neo. Avtalen vil bidra betydelig til å redusere våre eksisterende og framtidige finansielle forpliktelser, sier midlertidig konsernsjef Geir Karlsen i en melding.

Det nye fellesforetaket vil ha en positiv effekt på egenkapitalen, men vil også redusere Norwegians finansielle forpliktelser med rundt 1,5 milliarder dollar (13,7 milliarder kroner).

– Jeg er overbevist om at en profesjonell og økonomisk sterk partner som China Construction Bank vil være en utmerket partner for Norwegian framover. Selskapet vi nå har etablert sammen er et viktig første skritt på veien til å bygge et sterkt strategisk partnerskap mellom våre to selskaper, sier Karlsen.

Vil eie 30 prosent

Norwegian vil eie 30 prosent av det felleseide selskapet, mens den kinesiske partnere vil eie de resterende 70 prosent.

– Vi har i løpet av det siste året utviklet et godt forhold til Norwegian, som også inkluderer to tidligere utførte transaksjoner. Vi ser fram til å fortsette å bygge videre på dette samarbeidet ved å etablere dette felles eierselskapet for fly, sier Kevin Mi, leder for luftfart i China Construction Bank Leasing International, i en pressemelding.

Tatt flere grep

I løpet av sommeren og høsten har Norwegian tatt flere grep for å bedre likviditeten.

Flyselskapet solgte i juli alle sine aksjer i forbrukslånsbanken Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner.

I september fikk Norwegian utsatt forfall på et obligasjonslån på 3,4 milliarder kroner.

De har også meldt om salg av fly i løpet av høsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.