I desember varslet Danmarks største reiseforsikringsselskap, Europæiske ERV, at det ikke ville tilby danske reisebyråer utvidet ansvarsforsikring for bestillinger av Norwegian-billetter etter 14. januar. Bakgrunnen var frykt for at flyselskapet skulle gå konkurs eller havne i gjeldsforhandlinger.

Nå snur danskene. Onsdag meldte reiseforsikringsselskapet at det likevel viderefører ordningen, i alle fall ut mars måned.

– Vi dekker Norwegian som før. Så dette bør Norwegian være fornøyde med, sier David Kraul. Han er nordisk sjef for kunde- og skadetjenester i Europæiske ERV.

Og det er også Norwegian. «Vi har hatt en dialog med Europæiske og synes det er fint at de nå igjen tilbyr full dekning av Norwegian. Dette er spesielt positivt for Europæiskes kunder som er fornøyde med produktet de får hos oss», skriver Norwegians informasjonsdirektør, Lasse Sandaker-Nielsen, i en epost.

Han skriver videre at «Norwegian leverer på strategien om å gå fra vekst til lønnsomhet, blant annet gjennom et internt kostnadsbesparelsesprogram og optimalisering av base- og rutenettverket. I 2019 har levert trafikktall som viser høyere inntekter, bedre fyllingsgrad og høyere punktlighet i 2019. Vi leverte det beste kvartalsresultatet noensinne i tredje kvartal».

Skapte uro

Et stort globalt reisebyråkonsern oppfattet meldingen fra Europæiske onsdag dit hen at Norwegian på ny var satt på selskapets konkursliste. Det viste seg altså ikke å stemme.

– Norwegian er jo under oppsikt, selvfølgelig. Og selskapet er i en krevende situasjon. Blant annet får de ikke oppgjør fra kredittkortselskapene før de flyr, noe som klart svekker likviditeten, sier Per Arne Villadsen i reisebyråkjeden Berg-Hansen.

– Men vi har ikke iverksatt noe ekstraordinært nå utover at vi overvåker saldoen mot dem. De har jo vist at de kan hente penger ved behov og har tatt ned produksjonen for å bedre lønnsomheten, og jeg tror denne meldingen mest er et uttrykk for forsiktighet fra et større globalt reisebyråkonsern.

Har vind i seilene

Også Finn Vetle Hansen, eier og administrerende direktør i reisebyråkonsernet G Travel, er nå positiv til Norwegian.

– Hadde du spurt meg for ett år siden, ville jeg vært skeptisk til Norwegians fremtid. Men siden har det kommet en rekke positive signaler; alt fra skifte av ledelse, salget av Bank Norwegian, innhenting av kapital pluss at det kommer en betydelig erstatning fra Boeing knyttet til 737 Max-flyene.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs anslo ved årsskiftet at Norwegian kan få nærmere tre milliarder kroner i erstatning.

– Så Norwegian har nå god vind i seilene og jeg ser bare positivt på utsiktene fremover. Samtidig har Norwegian mange ferie- og fritidspassasjerer som bestiller og betaler reisene med kredittkort både åtte og ti måned på forhånd. Det faktum at kredittkortselskapene holder igjen brorparten av disse pengene helt til reisene er gjennomført, er selvfølgelig krevende for likviditeten. SAS får til sammenligning 100 prosent av pengene med en gang, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.