Resultatet fra en avstemming blant lånegivere kom i en børsmelding fra Norwegian like før klokken 14 mandag.

Det vil si at Norwegian-ledelsen har skapt arbeidsro rundt selskapet og tid til å bedre lønnsomhet og langsiktig finansiering, og dagens aksjonærer beholder dagens eierandel i selskapet.

Midlertidig Norwegian-sjef Geir Karlsen skriver i en melding:

«Vi er fornøyd med obligasjonseiernes beslutning om å fornye låneavtalene og det vil gi oss økt finansielt styringsrom fremover. Vi mener dette illustrerer tro på vår strategi og støtte til viktige tiltak Norwegian treffer for å returnere til lønnsomhet. Selskapets drift fortsetter å bedre seg, og vi er i rute med planen om å kutte to milliarder kroner i kostnader i 2019.»

Norwegian fikk støtte fra 89,8 prosent av eierne i et lån på 250 millioner euro og 99,6 prosent av eierne i et lån på 960 millioner svenske kroner.

Sissener tapte slaget

Det er gått to uker siden Norwegian i en børsmelding varslet at det ikke klarer å betale tilbake lån ved forfall i desember i år, og i stedet vil be om utsettelse og foreslår nye vilkår. Størst motstand har det kommet fra fondet Sissener Canopus – ledet av Jan Petter Sissener og sønnen Philippe Sissener – som mener selskapet må få inn frisk kapital fra eierne eller at noe av gjelden gjøres om til egenkapital.

Sissener eier drøyt syv prosent av eurolånet.

Mandag like etter klokken 12 sa Jan Petter Sissener at han regnet med kampen var avgjort – til Norwegians fordel.

Norwegian foreslo sist uke litt bedre vilkår i avtalen – i form av en høyere pris på lånet (105 prosent av pålydende, red. anm.) om Norwegian kjøper tilbake gjelden før tiden – men har ikke kommet Sisseners utspill i møte.

Har steget 30 prosent

Norwegian-aksjen steg over syv prosent mandag i forkant av møtet med selskapets långivere, da de skulle si om de støtter Norwegians redningsplan, eller ikke.

Det har vært stor dramatikk rundt finansiering av gjeld – og motstand blant enkelte långivere mot selskapets plan – som ble oppveid av positive meldinger fra og med onsdag sist uke. Da sa flere mindre långivere at de støtter Norwegians tilbud om å forlenge forfall på to obligasjonslån inntil to år i bytte mot sikkerhet og litt bedre vilkår. Onsdag ettermiddag sa Norwegian at en foreløpig opptelling viser nok støtte – to tredjedeler av stemmene – til en slik plan.

På én uke har Norwegian-aksjen steget litt over 30 prosent.

Danske tar opp kursmålet

I en fersk analytikeroppdatering mandag har Danske Bank-analytiker Martin Stenshall hevet kursmålet på Norwegian til 55 kroner per aksje, fra tidligere 44 kroner, mens kjøpsanbefaling gjentas.

Stenshall sa til DN fredag at han tror gjeldsfinansieringen går i orden og at likviditeten vil bedres fremover.

Han begrunner det både med en forventning om bedre kontantstrøm fra driften og planer for en stor avtale om salg av fly til et nytt selskap som Norwegian skal eie i samarbeid med en finansiell investor – såkalt «joint venture» – og der Norwegian er mindretallsaksjonær.

– Jeg ser ingen emisjonsfare innen 12 til 18 måneder, sa Stenshall sist uke.

Sissener har solgt unna

Sissener hevdet 6. september at det har støtte fra långivere som står bak rundt 20 prosent av gjelden i de to lånene, og vil stemme ned forslag til løsning. Om antall stemmer på møtet er lavt, kan en slik gruppering få makt til å stemme ned forslaget – som vil kreve en tredjedel av de stemmene på møtet.

Mandag ble det kjent at Sissener Canopus har solgt 200.000 aksjer i Norwegian i forkant av oppgjøret om gjelden.

Aksjonærlistene kommer med tre dagers etterslep. Derfor kan Sissener Canopus både ha solgt og kjøpt aksjer de siste tre handelsdagene uten at det vil vise seg i listene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.