Det var stor interesse for å kjøpe aksjer da Norwegian hentet nye, friske milliarder denne uken som del av sin redningsplan.

En av investorene som allerede på forhånd hadde fått lov til å være med var DNB. Bank- og fondsselskapet var nemlig en av Norwegians såkalte hjørnesteinsinvestorer, sammen med blant andre John Fredriksen og Sundt-arvingene. Disse hadde lovet å gå inn med store summer i redningsaksjonen.

Etter kapitalinnhentingen satt DNB-fond med totalt 84 millioner aksjer, tilsvarende mer enn 12 prosent av selskapet – og DNBs fondskunder var dermed en av selskapets aller største aksjonærer.

Torsdag ble oppgjøret gjort og pengene kom på konto.

Dagen etter, straks etter at Oslo Børs stengte fredag, meldte DNB at det hadde solgt seg ned til under ti prosents eierandel i flyselskapet.

Der fremgår av den såkalte flaggemeldingen at DNB-fond har solgt til sammen mer enn 15 millioner Norwegian-aksjer, eller nesten hver femte aksje fondene fikk i kapitalinnhentingen. DNB-fond har dermed har redusert sin eierandel til 9,8 prosent.

– Det er en refleksjon av at Norwegian-aksjene vi kjøpte gjennom restruktureringsprosessen er opp over 70 prosent og utgjør derfor en mye større andel av de ulike DNB-fondene som deltok i transaksjonen enn da avtalen ble inngått, skriver kommunikasjonsrådgiver Kari Vartdal Riise i DNB Asset Wealth Management i en epost.

– I slike situasjoner er det ikke unaturlig å gjøre noen justeringer for a balansere disse porteføljene noe etter en slik markant kursstigning.

54 mill. på én dag

Basert på en kjøpskurs på 6,26 kroner i kapitalinnhentingen, og at Norwegian-aksjen har ligget på 9,70 kroner og høyere på Børsen, betyr det at DNB har solgt aksjer med en gevinst på minst 54 millioner kroner etter bare én dag.

Fortsatt er DNB en av Norwegians største eiere, og basert på sluttkursen fredag sitter DNB-fond med aksjer til en verdi på totalt om lag 700 millioner kroner i Norwegian.

DNB skriver at fondenes vekt fortsatt er vesentlig høyere enn opprinnelig.

– Er det ikke spesielt at DNB som hjørnesteinsinvestor selger så kort tid etter at prosessen er over?

– Nei, det er ikke unaturlig at vi gjør justeringer etter en så stor kursøkning. Som nevnt forblir vi fortsatt en av de største aksjonærene i selskapet, og vi har solgt en mindre andel av aksjene enn kursstigningen skulle tilsi. Det reflekterer vårt fortsatt positive syn på selskapet, sier Riise.

På spørsmål om DNB ble tildelt flere aksjer enn planlagt som hjørnesteinsinvestor, svarer kommunikasjonsrådgiveren avkreftende.

– Vi var fornøyd med tildeling da avtalen ble gjort. Som «cornerstone» har vi vært med og garantert beløpet i lengre tid, og det er derfor naturlig å få en høyere tildeling. Og vekten i fondene var på et fornuftig nivå gitt vårt positive syn.

Riise opplyser videre at DNB ikke hadde noen såkalt «lock up»-avtale, altså en avtale der investoren forplikter seg til å sitte på posten en bestemt tidsperiode. Hun avviser også at det skal være en slags «gentleman's agreement» om at en hjørnesteinsinvestor ikke skal selge aksjer så raskt.

Fikk smuler

DN skrev fredag at investor Arne Fredly, som tidligere har vært aksjonær i Norwegian, tegnet seg for én milliard kroner men bare fikk tildelt aksjer for mellom en halv og 0,75 prosent av dette. Blant privatinvestorene som dukket opp på aksjonærlisten var Øystein Stray Spetalen og Arne Blystad som begge er oppført med to millioner aksjer i «nye» Norwegian. Fredly ønsket ikke å kommentere saken.

Den største private aksjonæren på de oppdaterte listene er imidlertid finansmannen Alexander Munch-Thore.

Bergenseren har vært en av Norwegians viktigste rådgivere gjennom koronakrisen og konkursbeskyttelsesprosessen, og eier nå tre millioner aksjer i flyselskapet. Munch-Thore kjenner Norwegian-finansdirektør Geir Karlsen godt, etter å ha blitt hyret av Karlsen da han var toppsjef i riggselskapet Songa Trading.

As Mascot Holding, Munch-Thores investeringsselskap, var ikke oppført med noen aksjer i Norwegian ved årsskiftet. Rådgiveren uttalte til DN fredag:

– Jeg var en av de aller, aller første som tegnet i den potensielle emisjonen (for et betydelig beløp langt, langt større enn tildeling). Nye Norwegian er et fantastisk selskap med en spennende fremtid og jeg ser frem til å være en langsiktig aksjonær, skriver Munch-Thore i en sms til DN.

Hans aksjer i Norwegian hadde ved børsslutt fredag en papirverdi på rundt 30,4 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.