Fristen for den tvungne meglingen i Norwegian i Norge går ut ved midnatt tirsdag. En eventuell streik med én kabinansatt får ingen praktiske konsekvenser, men den er avsparket for meglingsfristen for selskapets danske kabinsatte.

Samtidig opptrapping

Hvis det blir streik i Norge fra onsdag, har partene i Danmark 14 dager på seg til å bli enige. Men dette er den ordinære meglingsfristen. Den danske meklingsmannen kan velge å forlenge 14-dagersfristen med inntil fem dager. Men han kan på den annen side velge å avslutte meklingen tidligere, dersom han ser at det ikke er mulig å komme til til enighet. Da kan streiken begynne etter fem dager.

En eventuell streik i Danmark kan dermed begynne så tidlig som søndag.

Når en eventuell streik er et faktum i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge, slik at det faller sammen med en eventuell streik i Danmark.

- Vi gjør opptrappingen når vi får samtidighet med Danmark, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

Skjæggerud håper på enighet i meklingen i Norge, men er ikke optimistisk.

- Situasjonen er at det blir streik dersom ikke partene kommer til enighet, men denne streiken har ingen effekt siden det bare gjelder én kabinansatt. Det gjør nok noe med dynamikken, er jeg redd. Det er ikke stort nok press på partene for å komme til enighet, sier han.

- Meningsløs situasjon

Parat-lederen mener Norwegians oppsplitting av selskapet med de kabinansatte i to, ett i Norge og ett i Danmark, like før lønnsforhandlingene har gjort situasjonen unødvendig komplisert

- Ingen er tjent med en slik rotete situasjon. Hadde alt skjedd under norske regler, hadde løpet vært veldig klart. Da hadde vi sendt plassoppsigelse, så hadde det gått 14 dager, og deretter ville det endt i en konflikt eller ikke. I den nye situasjonen er det to ulike regelsett å forholde seg til. De siste ukene har vi jobbet for å komme i en posisjon hvor vi kan streike samtidig i begge land dersom vi ikke blir enige med Norwegian. Dette er veldig viktig for oss og henger sammen med kravet om en felles tariffavtale, sier han og mener det er meningsløst at de samme personene må delta i forhandlingene både i Norge og Danmark. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.