Analyseduoen Jaakko Tyrväinen og Jo Erlend Korsvold i SEB er ute i markedet med en fersk rapport om Norwegian. SEB-analytikerne er mer positive til Norwegian enn på lenge.

De er nesten overbevist om at flyselskapet drar i land en avtale om forlengelse av sine to obligasjonslån på 3,4 milliarder kroner som forfaller i år og neste år. Deretter vil gode nyheter trille inn, mener de.

Meglerhuset anbefaler derfor kjøp av aksjen og jekker opp kursmålet til 53 kroner fra tidligere 31 kroner. Fredag får Norwegian-aksjen solid luft under vingene og handles til like under 38 kroner. Har SEB rett skal det være rundt 40 prosent mer avkastning å hente i aksjen.

Kredittfrelse

SEB skisserer nærmest at en snøball av positive nyheter vil begynne å rulle hvis obligasjonsforlengelsen godtas. Det kan ifølge meglerhuset få kredittkortselskapene, som har holdt tilbake en god del av Norwegians penger til flyvninger er gjennomført, til å lette på de «strenge vilkårene». Det vil gi gradvis normaliserte tilgodehavende betalinger for Norwegian.

SEB tror også at soliditeten, som vil bli bedret med en gjeldsløsning, har vært en nøkkelutfordring i å få på plass en lenge varslet «joint venture».

Joint venture-planen innebærer at Norwegian vil selge en del av flyene sine til et nytt selskap og eie det i samarbeid med en finansiell investor.

– Vi venter å høre nyheter ganske snart, skriver analytikerne.

Mulig salg av Dreamliner

Tyrväinen og Korsvold mener imidlertid at det fremdeles er risiko knyttet til Norwegians egenkapital. Selv om likviditeten bedrer seg mener de det er fare for at selskapet bryter med lånebetingelsene som sier at den bokførte egenkapitalen skal være på over 1,5 milliarder kroner.

SEB tror Norwegian kan måtte øke egenkapitalen ved å selge fly dersom den operasjonelle utviklingen går som meglerhuset ser for seg.

– For at det skal ha en betydningsfull effekt tror vi flyselskapet også kan vurdere å selge Dreamliner(e), skriver analytikerne, som understreker at en «joint venture» også vil være viktig for egenkapitalen.

– Lært leksen

SEB tror Norwegian kommer til å bli et bærekraftig og lønnsomt selskap nå som veksten bremser opp.

– Vi tror selskapet har lært leksen sin og fortsetter å fokusere på lønnsomhet, skriver analytikerne.

De mener snuoperasjonen kan gjøres best ved å konsentrere seg om den lønnsomme kjernen som er flyvninger i Skandinavia, samt et utvalg av langdistanseruter. I praksis vil det ifølge Tyrväinen og Korsvold bety at den nåværende flåten holdes på dagens nivå ved å selge gamle fly samtidig som det tas levering av nye fly.

De estimerer at Norwegian har mellom to og ti millioner dollar liggende i ren egenkapital per fly det eier. Ettersom meglerhuset estimerer et bortfall på 400 millioner kroner av egenkapitalen i første kvartal 2020, må Norwegian selge fem til ti fly for å oppfylle lånebetingelsene, skriver SEB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.