Norwegian er i ferd med å hente inn tre milliarder kroner i frisk egenkapital fra eierne og torsdag formiddag kom prospektet til emisjonen.
I dette omfattende og tekniske dokumentet om selskapet, skriver Norwegian at milliardene skal brukes til å sikre at egenkapitalen er stor nok til å innfri vilkår i obligasjonslån og finansiere driften fremover. I lånevilkårene står det blant annet at egenkapitalen til enhver tid skal være på minimum 1,5 milliarder kroner.
Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen på 1,7 milliarder kroner.
Nær ved å bryte vilkårene
I prospektet står det:
«Uten den rettede emisjonen venter selskapet at det vil være i brudd med lånebetingelsene som omhandler bokført egenkapital i eller rundt første kvartal 2019.»
Regnskapet avsluttes 31. mars og pengene fra emisjonen skal være på plass før den tid.
Norwegian-toppsjef Bjørn Kjos og resten av ledelsen har flere ganger slått fast at det aldri har vært og aldri vil komme i brudd med lånebetingelsene. Finansdirektør Geir Karlsen sa ved fremleggelse av årsresultatet tidlig i februar:
– Vi er kommet til en posisjon hvor vi er nærmere et minimumsnivå enn vi skulle ønske. Men vi er ikke i brudd med lånevilkårene.
500 mill. ut
Pengebeholdningen i selskapet har dessuten minket siden nyttår. I prospektet står det at kontantbeholdningen er redusert med 500 millioner kroner siden nyttår:
«Dette er motvirket ved hjelp av en økning i selskapets kredittfasiliteter.»
Selskapet har fått økt grensen for hvor mye det kan låne i forhold til selskapets verdier fra 60 til 80 prosent, slik at det har tilgang på ytterligere 470 millioner kroner i kreditt om det trengs. Derfor er tilgjengelig kontantbeholdning likevel uendret fra nyttår.
Fortsatt problemer med Rolls-Royce-motorer
Norwegian har forklart problemene i fjor særlig med motorproblemer på langdistanseflyet Boeing 787 Dreamliner. Leie av reservefly grunnet problemer skal ha kostet rundt én milliard kroner ekstra og kompensasjon til passasjerene omtrent like mye.
I prospektet står det om problemer med Rolls-Royce-motorene:
«Selskapet vil fortsette med ekstraordinære inspeksjoner på Boeing 787 Dreamliner-flyene. Selskapet har redusert ruteprogrammet ved å sette fem fly på bakken i 2019, for å sikre at det finnes fly i reserve om andre fly må tas ut for inspeksjon. Det vil redusere den finansielle risikoen betydelig knyttet til leie (wet lease, red.anm.) av fly. Selv om selskapet har slike tiltak klare, kan motorproblemer påvirke selskapets operasjoner også fremover, hvis det forblir uløst.»
Norwegian-toppene går glipp av 2,5 milliarder kronerNorwegian-sjef Kjos sa tidligere i februar om utskiftningen på flyene:
– Vi måtte skifte 65 motorer og noen fly var ute inntil tre måneder. Det er ikke det du ønsker når du setter opp nye ruter og skal få tak i nye passasjerer. Når du må leie inn fly og for mange forstyrrelser på et slikt ruteprogram, så er det ikke bra, sa Kjos til DN.
– Når går flyene på langdistanse som de skal?
– Det begynner å gå på skinner nå i vinter. De siste motorene skiftes ut nå, men det påvirker ikke flyvningene. Det tar vi samtidig med vanlig vedlikehold, sa Kjos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.