Norwegian legger torsdag frem resultatet for årets tredje kvartal – det vil si det som vanligvis er høysesong i fellesferien og det som i 2021 ble en sakte gjenåpning av samfunnet tidlig på høsten.
Driftsresultatet (ebit) endte på minus 296 millioner kroner i årets tredje kvartal. Det er en solid forbedring fra samme periode i fjor da driftsunderskuddet var på 2,8 milliarder kroner.
Såkalte «netto finansposter» på nærmere en halv milliard, som i stor grad er knyttet til restruktureringen tidligere i år, trekker imidlertid resultat før skatt i pluss med 169 millioner kroner i årets tredje kvartal.
– Resultatene for tredje kvartal viser tydelig at de tiltakene vi har gjennomført for å sikre selskapets fremtid, ved å redusere gjeld og økonomiske forpliktelser samtidig som vi forbedrer kostnadseffektiviteten, har lykkes, sier Norwegians toppsjef Geir Karlsen i en melding.
Norwegian-aksjen stiger rundt fem prosent torsdag formiddag på en ellers blytung børsdag der hovedindeksen faller rundt halvannen prosent.
Kabinen fylles opp igjen
Omsetningen endte derimot på 1,9 milliarder kroner i kvartalet, sammenlignet med 1,3 milliarder kroner i samme periode i fjor. Det viser med all tydelighet at Norwegian er tilbake i luften etter halvannet år med pandemi og en nesten-konkurs som gjorde at Norwegian parkerte en langt større del av flåten enn konkurrentene.
Trafikktallene de siste månedene har vist en klar trend:
- I juli, august og september har Norwegian sakte nærmet seg én million passasjerer i måneden
- Andelen fylte seter om bord har steget til mellom 70 og 75 prosent, men er fortsatt godt under «normalen» på rundt 90 prosent sommeren 2019.
- Snittinntekten per setekilometer var derimot på svært lave nivåer rundt 0,35 kroner i september, og viser at det tar tid å få tilbake lønnsomheten selv om flyene fylles.
– Vi opplever også en fortsatt positiv trend når det gjelder bestillinger av reiser lengre frem i tid, og et stadig økende antall passasjerer velger Norwegian og vårt rutenettverk i Europa. Det er et finansielt styrket Norwegian som nå står foran en vanligvis krevende vintersesong, sier Karlsen.
Til tross for at Norwegian fortsatte å tape penger på driften, er pengekassen blitt fyldigere på tre måneder. Ved utgangen av andre kvartal i år var kontantbeholdningen på 7,5 milliarder kroner. Ved utgangen av tredje kvartal var dette økt til 7,6 milliarder kroner.
Varsler lav «cash burn»
Torsdag formiddag presenterer konsernsjef Geir Karlsen tallene på Felix Konferansesenter på Aker Brygge for fremmøtte investorer og presse. Han sier det danske markedet har vist best utvikling gjennom tredje kvartal.
– Det har nok sammenheng med at Danmark åpnet opp samfunnet først, sier han.
– I Norge ser vi særlig en god utvikling i oktober i år og særlig på innenriks. Både på yield (snittpriser på billettene) og fyllingsgrad, sier Karlsen.
Flytoppsjefen har ingen anslag for hvor mye kontanter selskapet kommer til å svi av i det vanligvis krevende høst- og vinterkvartalet.
– Vi guider ikke på det, annet enn å si at det blir «veldig lavt». Vi kan få en positiv effekt også ved at betalingsselskapene holder tilbake en gradvis mindre andel av billettsalget. Det blir fire-fem krevende måneder foran oss, men det blir relativt lav «cash burn», sier Karlsen.
Drivstoffpriser kan gi hodebry
Mens passasjerene i større og større grad har vendt tilbake i år, har også råvareprisene steget kraftig rundt om i verden. Det gjør blant annet drivstoff, en av flyselskapenes sentrale utgifter, dyrere.
I kvartalsrapporten torsdag skriver Norwegian at den fortsatte økningen i drivstoffpriser delvis vil utligne selskapets positive innhenting etter pandemien.
Ifølge TDN Direkt fremgår det av rapporten at en endring på én prosent i drivstoffprisen har en effekt på 31 millioner kroner på nettoresultatet.
Forbereder neste sommer
Norwegian-sjef Geir Karlsen har vært tydelig på at markedet blir krevende i en oppbyggingsfase frem mot neste høysesong sommeren 2022.
Derimot har styret og ledelsen stor nok fremtidstro til å forplikte seg til enda flere fly i flåten. Onsdag ettermiddag kom beskjeden om at Norwegian vil leie inn ytterligere 13 fly av typen Boeing 737–800 de neste månedene. Disse leasingavtalene er inngått med spesielt gunstige vilkår kalt «power by the hour», det vil si at selskapet bare betaler for leie når flyene blir brukt.
Disse vilkårene vil gjelde både denne og neste vinter, og dermed kan Norwegian parkere en stor del av flyene i lavsesongen, dersom etterspørselen fra kundene skulle tilsi det.
Ved utgangen av tredje kvartal hadde Norwegian 51 fly i flåten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.