Lønnsnivået til Norwegian-toppene kommer frem i selskapets årsrapport, som ble publisert fredag kveld.

Der står det at det var finansdirektør og viseadministrerende direktør Geir Karlsen som lå på toppen av lønnslisten i ledelsen i kriseåret 2020.

Karlsen hadde en grunnlønn på 4,5 millioner kroner, men fikk en såkalt «retention bonus» på hele fem millioner kroner. I oversikten står det at det er «for 2019».

En slik bonus er ofte en engangssum som utbetales til nøkkelpersoner for å bli værende i selskapet. Karlsen var fungerende konsernsjef i en periode i 2019, etter at Bjørn Kjos sluttet som toppsjef. Fra 1. januar 2020 er det Schram som har vært konsernsjef.

– Bonus ble gitt i en tid han også fungerte som konsernsjef. Bonusprogrammet for øvrig ble stanset på grunn av omstendighetene, men dette var en egen avtale som var inngått på forhånd, skriver kommunikasjonssjef Esben Tuman i en tekstmelding til DN.

Engangssum

Han bekrefter at utbetalingen er en engangssum. Avtalen stammer fra 2019, men summen ble utbetalt i fjor.

Schrams totale kompensasjon endte på drøyt syv millioner kroner. Ingen i toppledelsen i Norwegian mottok bonuser for 2020, viser oversikten:

  • Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Anne Sissel Skånvik, tjente drøyt to millioner kroner. Det samme gjorde hr-direktør Guro Poulsen og it-direktør Knut Olav Høeg.
  • Salgs- og markedssjef Andrew Hodges tjente litt mindre enn to millioner kroner.
  • Totalt mottok ledelsen i Norwegian snaut 43 millioner kroner i lønn og annen kompensasjon i 2020.

Karlsen har spilt en ytterst sentral rolle i Norwegians krisehåndtering det siste året, gjennom lede arbeidet med å få på plass de ulike delene av de finansielle redningsplanene til selskapet.

Han har ikke besvart DNs henvendelse om saken.

Godkjent plan

Etter at selskapet ble satt under konkursbeskyttelse både i Irland og Norge, har det nå sikret en formell godkjennelse til planen, som innebærer at kreditorene får et begrenset oppgjør.

Selskapet skal deretter hente mellom 4,5 og seks milliarder kroner i en emisjon. Norwegian har meldt at enkeltinvestorer har tegnet seg for et betydelig milliardbeløp.

Det er en betydelig restrukturering Norwegian gjennomfører:

  • Norwegian kutter samlet gjeld fra 67 milliarder kroner i fjor høst til rundt 20 milliarder kroner med den nye planen.
  • Flyfinansiering vil utgjøre i underkant av halvparten av gjelden i den nye planen.
  • Alle langdistanseflyene av typen Boeing 787 Dreamliner går ut av flåten. Det gjør også alle nye fly av typen Boeing 737 Max.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea-fondene har bekreftet at det går inn med mellom 100 og 200 millioner kroner i emisjonen – og er blant seks hjørnestensinvestorer som går inn med totalt 2,9 milliarder kroner. Også gründer og tidligere toppsjef Bjørn Kjos har overfor DN varslet at han blir med i emisjonen, sammen med forrentingspartner Bjørn Kise i HBK Holding as.

– Ja, vi kommer til å gå inn med penger, sa Kjos til DN i midten av april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.