Mandag klokken 08.30 samlet aksjonærene i Norwegian seg til en nettbasert ekstraordinær generalforsamling. Der skal skjebnen til selskapet bli avgjort, og aksjonærene stemme over den foreslåtte kriseplanen fra ledelsen og styret.

Nå er det klart at aksjonærene har stemt ja til styrets kriseplan. Dette innebærer:

  • En emisjonen som skal gjennomføres for å hente friske penger til selskapet. Over 96 prosent av aksjonærene stemte for emisjonen. Totalt skal det hentes mellom 300 og 400 millioner kroner.
  • Aksjonærene har også vedtatt å gjøre om obligasjonsgjeld til egenkapital. Over 95 prosent stemte for dette. Dette betyr at aksjonærene går med på at obligasjonseierne får konvertere milliardgjeld til egenkapital.
  • Også deler av gjelden fra leasingselskapene blir omgjort til egenkapital. Over 95 prosent stemte for dette.

Forslagene trengte to tredjedels flertall for å bli vedtatt. Det oppnådde Norwegian med god margin.

Norwegian-gründer Bjørn Kjos er glad for at aksjonærene har sluttet seg til styrets kriseplan.

– Veldig glad for oppslutningen fra alle, skriver Kjos i tekstmeldingen til DN.

Dramatisk uke

Norwegian-ledelsen har jobbet på spreng for å sikre at selskapet overlever. Selskapet har måttet buksere flere hindre for å kunne få tilgang til den statlige krisepakken:

  • Første steg var en avtale med obligasjonseiere, og det handlet enkelt sagt om å sikre nødvendig støtte til at milliardgjeld skal gjøres om til egenkapital. Etter en dramatisk avstemning torsdag – og ekstrarunder i helgen – fikk selskapet endelig med seg investorene søndag.
  • Steg to handlet om å gjøre en lignende øvelse blant leasingselskaper – som eier en stor del av flyene til Norwegian. Selskapet har gjort det klart at de har betydelig støtte, og finansdirektør Geir Karlsen sa under generalforsamlingen at signaturene fra leasingselskapene var på plass kort tid før møtet startet.
Finansdirektør, Geir Karlsen, og konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, har arbeidet hardt de siste ukene for å få de nødvendige garantier.
Finansdirektør, Geir Karlsen, og konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, har arbeidet hardt de siste ukene for å få de nødvendige garantier. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Dette er emisjonen

I det siste tilbudet fra Norwegian står det oppdatert informasjon om den planlagte emisjonen på mellom 300 og 400 millioner kroner.

  • Halvparten av emisjonsbeløpet skal stiles til eksisterende eiere.
  • 25 prosent av beløpet skal stilles tilgjengelig for obligasjonseiere og leasingselskaper som konverterer gjeld til aksjer.
  • Siste 25 prosent skal stilles tilgjengelig for nye aksjonærer.

Mandag stemmer aksjonærene over hele planen på en generalforsamling. En gruppering av småaksjonærer har varslet motstand mot planene, men søndag kveld sa en talsperson for gruppen til DN at de snur i saken etter dialog med Norwegian-gründer Bjørn Kjos.

Vil ha krisepakke

Norwegian er hardt rammet av koronakrisen, og slet allerede med høy gjeld. De ønsker derfor å sikre seg lånegarantier fra staten.

19. mars kom staten med en krisepakke i form av lånegarantier på seks milliarder kroner. Rundt halve beløpet er øremerket Norwegian, men først må strenge vilkår oppfylles. For å få tilgang på siste halvdel av nødhjelpen, må selskapets egenkapital økes betydelig.

Norwegian skrev i en børsmelding før børsåpning at selskapet nå venter å konvertere mer enn ti milliarder kroner i gjeld til aksjekapital. Det gjør at flyselskapet nå venter å oppfylle kravet på åtte prosent egenkapitalandel med god margin, som er et av kravene regjeringen har stilt for at Norwegian skal få tilgang til store deler av den statlige krisepakken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.