Et nytt anlegg ment utelukkende for produksjon av såkalt elektrodrivstoff til fly er under planlegging av Norsk e-fuel i Mosjøen i Nordland, og det vil bli det første i verden av sitt slag. Mandag kunne Norwegians presentere en avtale med Norsk e-fuel om å bli med som medeier i dette prosjektet – og kjøpe et stort volum av bærekraftig drivstoff så snart fabrikken står klar til å levere.

– Dette viser at vi mener alvor med investeringer i bærekraftig drivstoff, sier konsernsjef Geir Karlsen til DN.

Et Norwegian-fly tanker drivstoff på Oslo lufthavn.
Et Norwegian-fly tanker drivstoff på Oslo lufthavn. (Foto: Adrian Nielsen)

Kjøp for 500 mill. årlig

Avtalen handler i første omgang om at Norwegian går inn med 50–60 millioner kroner i friske penger og blir dermed medeier i Norsk e-fuel, som planlegger å ha første fabrikk i Mosjøen i gang fra 2026. Dette prosjektet har en samlet investeringsramme på rundt 3,5 milliarder kroner.

– Vi planlegger å kjøpe rundt 20 prosent av vårt fremtidige behov for bærekraftig drivstoff fra Norsk e-fuel, sier Karlsen.

Det vil bety at Norwegian etter 2026 planlegger å kjøpe cirka 24.000–28.000 tonn drivstoff årlig fra Norsk e-fuels anlegg. Dersom dette produktet hadde hatt samme kostnad som vanlig flydrivstoff, ville prisen ha vært cirka 200–250 millioner kroner for hele volumet. Derimot koster bærekraftig drivstoff for flyene i dag cirka tre–fire ganger mer enn vanlig drivstoff. Selv om kostnaden er ventet å synke, vil prisen trolig være mer enn dobbelt så stor når dette anlegget er oppe og går – det vil si minst 500 millioner kroner årlig for Norwegian.

– Hvorfor går dere inn med egne penger i det?

– Det er fordi vi synes dette er ekstra spennende og vi kan bidra til å få i gang produksjon av elektrodrivstoff i Norge. Vi har sett på dette prosjektet i ni måneder.

– Var det nødvendig å gjøre for å få i gang levering tidlig nok?

– Nei, det tror jeg ikke. Hvis vi skal bidra til at et selskap som dette kommer i gang, kan det være greit å ha en «stake» i det. Går det bra, så kan vi forhåpentlig få en avkastning på det.

– Tror du dere kan tjene litt penger på det?

– Åja.

– Hvis vi skal nå målet om 45 prosent reduksjon i utslippene våre, så må bidraget fra bærekraftig drivstoff våre på i størrelsesorden 120.000–140.000 tonn årlig. I dag lages det cirka 100.000 tonn bærekraftig drivstoff i hele Europa, det er problemet for bransjen her, sier Karlsen.

Investerer for 3,5 mrd.

På Fornebu er også Lars Bjørn Larsen, kommersiell direktør i Norsk e-fuel, som har hovedkontor i Oslo og planlegger en fabrikk i Mosjøen.

– Hvorfor Mosjøen?

– Det er et politisk miljø som er veldig positiv til prosjektet og har klare visjoner for en grønn industri, og det finnes et lukket kraftsystem i området som vi kan dra nytte av.

– Billig strøm?

– Korrekt, sier Larsen.

Kommersiell direktør Lars Bjørn Larsen i Norsk e-fuel, som nå får Norwegian på eiersiden.
Kommersiell direktør Lars Bjørn Larsen i Norsk e-fuel, som nå får Norwegian på eiersiden. (Foto: Gunnar Lier)

Fabrikken har vært planlagt siden 2019.

– Pengene fra Norwegian betyr at vi kan komme fortere i gang og det blir en veldig viktig kunde for oss.

– Hva får de for 50–60 millioner?

– Det går vi ikke ut med, sier Larsen.

Dette er elektrodrivstoff

Teknologien for bærekraftig drivstoff baserer seg på to ulike retninger:

  • Biodrivstoff, som er basert på biologisk masse.
  • Elektrodrivstoff, basert på CO2, vann og fornybar kraft.

Det er elektrodrivstoff Norwegian nå satser på.

– Vi tar hydrogen fra vann og karbonet fra CO2, og så lager vi kunstige hydrokarboner, som er et rent produkt. Vi kan blande inn maksimalt 50 prosent i vnalig flydrivstoff, sier Larsen.

Flyselskapene i Norge har testet innblanding av biodrivstoff på tanken, men så langt i svært lite omfang. I 2016 var Oslo lufthavn blant de første flyplassene i verden med å tilby biodrivstoff kommersielt, og både SAS og Norwegian gjorde tidlig testflyvninger med frityrolje og etter hvert faste bestillinger. I 2020 kom det et krav fra staten om «innblanding» av biodrivstoff i Norge, men foreløpig bare på marginale 0,5 prosent av det totale forbruket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.