Flyaksjer har falt kraftig de siste to ukene. Nye nedstengninger i Østerrike, og delvis i Nederland, preget nyhetsbildet i midten av november, og mot slutten av november måtte en hel verden forholde seg til den nye omikronvarianten av koronaviruset. Fremdeles fremstår det uklart i hvor stor grad varianten vil føre til nye begrensninger.

Forrige uke varslet regjeringen at den blant annet innfører skjerpede innreisetiltak for dem som reiser inn til Norge. Alle som ankommer, vaksinert eller ei, må teste seg etter ankomst.

Mandag presenterer det norske lavprisselskapet Norwegian trafikktall for november. De viser at rundt en million passasjerer fløy med Norwegian forrige måned.

– Resultatet viser at vi har truffet godt med å tilpasse produksjonen til kundenes reisebehov. Spania er ett av markedene der vi ser en god utvikling i bookingene. Den siste måneden har vi gjort det enda tryggere for kundene å kjøpe billetter, ved å forlenge muligheten for én gebyrfri endring også av de rimeligste billettene som ikke er fleksible i utgangspunktet, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen i en pressemelding.

De siste måneders trafikktall har vist en klar trend: passasjerene kommer tilbake. I oktober fløy rundt 1,2 millioner passasjerer med Norwegian.

Noen flytter på storbyturen

Nye internasjonale innstramminger skal ikke ha hatt den største innvirkningen på desember-trafikken.

– Vi har hatt et godt forhåndssalg også i desember, selv om vi ser at noen velger å flytte på storbyturen, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Espen Tuman til DN.

Han forklarer at destinasjoner som kysten i Spania fortsatt er populære, og gjentar Karlsens budskap om én gratis ombooking.

– Fra før av vet vi at myndighetspålagte restriksjoner har innvirkning på hvordan folk reiser. Men reiselysten tror vi fortsatt er svært høy.

Burde steget

Mandagens tall burde løftet Norwegians aksjekurs fem til ti prosent, mener DNB Markets, ifølge TDN Direkt. I stedet startet dagen med kursfall for Norwegian-aksjen, før den til slutt endte med en oppgang på 4,29 prosent.

«Vi mener dette er nok en positiv rapport fra Norwegian, som inkluderer en yield betydelig over våre forventninger og en høyere kabinfaktor, delvis utlignet av en lavere kapasitet (ASK)», heter det i en analyse fra meglerhuset gjengitt av nyhetsbyrået.

DNB Markets skriver videre at «vinteryielden« i november er nå høyere enn estimatet for 2022, og venter en positiv revidering i konsensus på 150-200 millioner kroner i driftsresultat (ebitda) for fjerde kvartal, skriver TDN. Meglerhuset ligger selv inne med -175 millioner kroner i ebitda for november, mens mandagens tall indikerer en positiv ebitda på 22 millioner kroner.

Oppgang over hele linjen

November-trafikken økte med mer enn 700 prosent fra samme periode i fjor, da rundt 124.000 personer fløy med Norwegian. Andre viktige nøkkeltall viser også kraftig oppgang:

  • Total kapasitet (ASK), som angir hvor mange setekilometer selskapet har fløyet i måneden, økte med 541 prosent.
  • Total passasjertrafikk (RPK), som sier noe om hvor mange inntektsgivende setekilometer selskapet hadde, økte med 1007 prosent.
  • Fyllingsgraden, som forteller hvor mange av flyets seter som var fylt opp på gjennomsnittet av selskapets flyvninger, endte på 76,6 prosent. Det er en økning på 32 prosentpoeng fra november i fjor.

På vei ut av pandemien

Norwegian er på vei ut av pandemien etter en omfattende restrukturering av selskapets tidligere store gjeld og økonomiske forpliktelser. Tredje kvartal ble et lyspunkt for lavprisselskapet, der det økte omsetningen til 1,9 milliarder kroner, fra 1,3 milliarder kroner i tredje kvartal året før.

Også driftsunderskuddet ble redusert kraftig – fra 2,8 milliarder kroner til knappe 300 millioner kroner.

– Resultatene for tredje kvartal viser tydelig at de tiltakene vi har gjennomført for å sikre selskapets fremtid, ved å redusere gjeld og økonomiske forpliktelser samtidig som vi forbedrer kostnadseffektiviteten, har lykkes, sa Norwegians toppsjef Geir Karlsen i forbindelse med kvartalsfremleggelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.