Onsdag ettermiddag var det ny utvikling i dramaet rundt Norwegians gjeldsproblemer.

Klokken 1700 gikk fristen ut for investorer som ville si ja til selskapets foreslåtte redningsplan, og i tillegg få en ekstra kontantutbetaling for å gi aksept tidlig – såkalt «early bird»-premie.

Etter å ha sett over godkjenningene tror flyselskapets finansielle rådgivere at et tilstrekkelig antall av långiverne har godkjent selskapets forslag til å forlenge lånene, står det i en børsmelding.

Det er tatt med et vesentlig forbehold i meldingen.

Norwegian sliter med å sikre nok kapital til å betale tilbake to store obligasjonslån på til sammen 3,4 milliarder kroner som forfaller i år og neste år. Selskapet trenger to tredjedels flertall for å få godkjent planen mandag, og møtes av en motpart som forsøker å hindre at forslaget blir vedtatt.

Har «rimelig oversikt»

– Ved utløpet av fristen for «early bird»-premien og på foreløpig basis har selskapet fått bekreftelse fra de finansielle rådgiverne om at de har rimelig oversikt over mottaket av forpliktelser om å stemme for eller gi fullmakt fra mer enn 2/3 av de totale stemmene i lånene, skriver selskapet.

Meldingen følger med et forbehold:

– Vennligst merk at utregning av antallet stemmer kun er foreløpig og er med forbehold om mulige justeringer gjennom en verifiseringsprosess som nå gjøres av Nordic Trustee.

Det er Pareto Securities og DNB Markets som er selskapets rådgivere. Nordic Trustee er en tillitsmannsordning som organiserer obligasjonseierfellesskapet. Hvem som eier obligasjonslån er ikke offentlig tilgjengelig informasjon.

Norwegian har to lån på til sammen 3,4 milliarder kroner som forfaller i desember i år og august neste år. Selskapet hadde ikke penger til å betale forfallet på et lån på 250 millioner euro i desember, og hadde derfor foreslått å forlenge lånet.

Trenger mange fullmakter

Det er en krevende jobb å sikre to tredjedels flertall på et møte mandag – og dermed få godkjent forslaget.

Det er bare de fremmøtte – og fullmakter – som regnes med. Ifølge flere markedsaktører er lånene plassert «bredt» blant et stort antall investorer i Europa og Asia, og derfor kan det være krevende å samle nok støtte på møtet.

Sissener Canopus – ledet av Jan Petter Sissener og sønnen Philippe Sissener – er imot forslaget og sa mandag at de har samlet en investorgruppe som representerer minst 20 prosent av gjelden i hvert av de to lånene. Blir fremmøtet lavt, kan denne gruppen avgjøre.

Sissener Canopus sa denne uken til Finansavisen at det eier cirka 60 millioner euro av lånet på 250 millioner euro. Hvis oppmøtet og fullmakter på møtet mandag utgjør mindre enn 70 prosent, vil Sissener alene ha nok stemmer til å stemme ned forslaget.

Tidligere onsdag sa Philippe Sissener:

– Vi har vårt syn, og vi stemmer nei uansett. Vi har sagt det vi skal si, så får vi la det være opp til obligasjonseiermøtet.

Avventer til skjebnemøte mandag

Sent onsdag ettermiddag skriver Philippe Sissener i en tekstmelding at han har fått med seg meldingen fra selskapet:

– Vi venter og ser hva resultatet av det faktiske møtet på mandag blir før vi uttaler oss ytterligere.

Norwegian har ikke endret på forslaget til investorene siden tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.