Mandag morgen ble det klart at det britiske flyselskapet Monarch Airlines er satt under administrasjon. Monarch blir det største britiske flyselskapet som kommer under administrasjon.
Aksjekursen i en rekke andre europeiske flyselskaper stiger på børsene mandag, deriblant Norwegian. I september meldte Press Association at Norwegian angivelige var i kontakt med Monarch for å undersøke muligheten for å kjøpe hele eller deler av virksomheten.
Kommunikasjonsrådgiver Fatima Elkadi i Norwegian sier til DN at Norwegian ikke ønsker å kommentere spekulasjoner om Monarch, og henviser til kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsens kommentarer i forrige uke:
– Dette er spekulasjoner vi ikke kommenterer, men det er ingen hemmelighet at Storbritannia er et viktig marked for Norwegian der vi har ambisiøse vekstplaner, ikke minst på interkontinentale ruter, skrev kommunikasjonssjef Lasse Sandaker Nielsen i en sms til DN da.
Konkurrentene steg også
Norwegian-aksjen sluttet opp 1,64 prosent mandag på Oslo Børs, etter å ha blitt omsatt for 114,8 millioner kroner.
Aksjekursen i Easyjet, Ryanair og International Airlines Group (IAG) steg også mandag, med henholdsvis rundt fem, tre og to prosent. Ifølge analytiker Neil Wilson i ETX Capital er Monarch-situasjonen gode nyheter for konkurrentene.
– Det betyr færre seter å fylle for sektoren, hvilket betyr at spesielt Ryanair og Easyjet kan komfortabelt øke kabinfaktoren. Det burde være positivt for marginene, på tross av prispresset, sier han ifølge Bloomberg News.
Analytiker skeptisk
Analytiker Hans-Marius Lee Ludvigsen i Kepler Cheuvreux tror ikke det er aktuelt for Norwegian å kjøpe restene av Monarch.
– Vi synes ikke det ser ut som et sannsynlig scenario at Norwegian kjøper opp Monarch. Det finnes definitivt noe verdi i selskapet, blant annet en del attraktive slots (baser på Gatwick, Manchester, Birmingham, Leeds og Luton), en bestilling på 45 Boeing 737 MAX-fly og en relativt anerkjent vedlikehold-divisjon. I utgangspunktet kunne man tenke seg at det ville vært en god match for Norwegian, men vi tror markedsposisjonen i England er enda mer attraktiv for andre selskaper, som for eksempel Easyjet, Ryanair og IAG, skriver analytikeren i en epost til TDN Finans.
Ludvigsen skriver videre at Norwegians balanse allerede er strukket, og tror ikke aksjonærer ønsker at man tøyer strikken ytterligere på den fronten.
– I tillegg mener vi at slotene på Gatwick og i Manchester til en viss grad vil vanne ut effekten av den nylig inngåtte feeder-avtalen mellom Norwegian og Easyjet. Rasjonale for å kjøpe Monarch måtte vært om man ville sikre seg slotene på Gatwick og ordreboken med MAXer, og fikk det til en svært god pris. Men når vi ser hvilke navn som er interessert, ville det overraske oss veldig om Norwegian endte opp med å kjøpe Monarch, konkluderer overfor TDN Finans.
Stort fall for DNO
Norwegian Air Shuttle og Gjensidige var blant aksjene med høy omsetning som steg mest på børsen, mens DNO tynget utviklingen.
Ellers steg Gjensidige Forsikring 4,2 prosent til 144,40 kroner mandag. DNB Markets har oppgradert anbefaling på aksjen til kjøp fra hold, og oppjustert kursmålet til 160 kroner fra 150 kroner.
DNO falt på sin side 8,9 prosent til 9,95 kroner, tynget av at RBC Capital Markets nedgraderer sin anbefaling på aksjen.
RBC mener blant annet at det er usikkerhet i forbindelse med til utviklingen rundt den kurdiske regionenes uavhengighetsavstemning og oljeeksporten fra området.
Videre venter meglerhuset at DNO-aksjen vil falle dersom nyheter om en eventuell stans i oljeeksporten, samt betalingsstopp til oljeselskaper i den kurdiske regionen, blir annonsert.
Tyrkia, som kontrollerer praktisk talt hele eksporten av kurdisk olje, opplyste i forrige uke om at landet kun vil snakke med irakiske myndigheter angående oljeeksport, og truet med å stenge rørledningen fra det kurdiske området.
«Kurdistan er avhengig av sine oljeinntekter, og gitt at Peshmergaen forblir kritisk i kampen mot ISIS vil en oljeeksportstenging ha negativ påvirkning på det pågående felttoget, noe hverken Bagdad, Tyrkia eller den bredere koalisjonen ønsker», skriver meglerhuset.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,21 prosent til 784,71 poeng, omsatt for 3.630 millioner kroner.(Vilkår)