Bakgrunnen for kritikken er en omtale av den franske landsbyen Oradour-sur-Glane i Norwegians tidsskrift N. Wiesenthal-senteret beskriver artikkelen som «en forbløffende bagatellisering av en av de mest brutale overgrep i andre verdenskrig».

Artikkelen har tittelen «Import a Community» og tar for seg bosetting av migranter i Europa.

Den franske landsbyen Oradour-sur-Glane blir nevnt som en av de «tapte» byer det kan være verdt å besøke. Dette finner Wiesenthal-senterets sjef for internasjonale relasjoner, Shimon Samuels, opprørende.

Minnesmerke

Den franske landsbyen ble ødelagt i 1944 og ruinene ble stående som et minnemerke over de 642 innbyggerne som døde. I dag er det en trist attraksjon og et museum, heter det i artikkelen.

Samuels er opprørt, noe han gir tydelig uttrykk for i et brev til Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Han mener Norwegian ikke gir den fulle historien bak massakren.

– Denne landsbyen i nazi-okkuperte Frankrike ble ødelagt 10. juni 1944 som en hevnaksjon mot den franske motstandsbevegelsen. Waffen SS massakrerte 642 landsbyboere, blant dem 247 kvinner og 205 barn, som ble brent levende i kirken. En baby ble funnet korsfestet. 109 menn ble skutt i beina. Mens de lå der, og fortsatt var i live, dynket tyskerne dem med parafin og satte fyr på, skriver Samuels.

Norwegian svarer

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier det aldri har vært deres intensjon å bagatellisere grusomhetene jøder ble utsatt for under andre verdenskrig.

– Oradour-sur-Glane er nevnt i en notis i vårt ombordmagasin der det anbefales å besøke landsbyen for blant annet å lære om hva som skjedde der under andre verdenskrig og er en del av en større sak om et helt annet tema. Det har selvfølgelig aldri vært vår intensjon å bagatellisere det forferdelige som jødene ble utsatt for under andre verdenskrig og vi er lei oss for at Wiesenthal-senteret opplever det slik, sier Sandaker-Nielsen.

Wiesenthal-senteret foreslår at Norwegian i neste utgave av tidsskriftet «presenterer den sanne historien for unge og gamle passasjerer, slik at den blir husket».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har brukt 0,3 mm av Mjøsa for å berge avlingen
Grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang fra Vang gård på Toten har berget deler av avlingen i ekstremtørken ved å pumpe opp vann fra Mjøsa.
01:46
Publisert: