Norwegian har fått gjennomgå på Børsen i år. Fra en toppnotering i april da selskapet ble fristet med et mulig bud fra den britiske flygiganten IAG, som også eier British Airways, ble kursen nesten halvert frem til midten av oktober.

Flere tallknusere har pekt på faren for at Norwegian-sjef Bjørn Kjos må hente frisk egenkapital i løpet av vinteren grunnet høyere oljepris, svakere lønnsomhet og høy gjeld. Et kraftig oljeprisfall de siste ukene kan snu på det.

– Fallet i oljeprisen er godt nytt for alle flyselskaper, oss inkludert, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Sparer over to milliarder

Oljeprisen nådde 86 dollar fatet tidlig i oktober, og siden er prisfallet på 30 prosent frem til i dag. I siste kvartalsrapport fra selskapet står det hvor mye endring i drivstoff og dollarkurs slår ut på regnskapet:

  • 30 prosent billigere drivstoff vil gi rundt 3,6 milliarder kroner lavere kostnader årlig.
  • Samtidig har kronen svekket seg vel fem prosent mot dollar og det gir en negativ effekt på vel 850 millioner kroner.
  • I sum har Norwegian en årlig positiv effekt på 2,7 milliarder kroner.

– Det er åpenbart positivt at oljeprisen faller, sier strateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets, som følger flyselskapene tett.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror faren for nødemisjon er mindre.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror faren for nødemisjon er mindre. (Foto: Fartein Rudjord)

Han legger til at regnestykket er avhengig av hvor mye av forbruket frem i tid Norwegian har kjøpt med fastpris. I oktober var andelen prissikring på 31 prosent ut året og 22 prosent for neste år. Har andelen økt, vil Norwegian ha mindre effekt av billigere drivstoff.

– Det kan ta litt lengre tid fordi de har sikret, men underliggende er forbedringen den samme.

«Faren for emisjon er lavere»

Pareto Securities skrev i en analyse i oktober at bokført egenkapital kan falle fra 4,4 til 1,8 milliarder kroner frem til utgangen av første kvartal 2019 – basert på en langt høyere oljepris og inntjeningen ved utgangen av tredje kvartal. I lånevilkårene står det at selskapet må ha minst 1,5 milliarder kroner i egenkapital, eller fylle på med mer.

– Alt annet like blir jo emisjonsbeløpet mindre om oljeprisen faller. Sannsynligheten for en emisjon er lavere. Men ikke lav, sier Hermanrud.

Han legger til at han tror oljeprisen på lengre sikt skal noe opp igjen når landene i Midtøsten kutter produksjonen. Fremtidsprisene tyder på at det kan gå minst ett år.

Både høyere oljepris og andre forhold kan dra i feil retning. For eksempel har kursfallet i Bank Norwegian bidratt til å kutte egenkapitalen i flyselskapet med over 900 millioner kroner siden sommeren.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie sier:

– Billigere drivstoff vil utvilsomt hjelpe Norwegian økonomisk sett, fordi selskapet uansett balanserer ganske nær minstekravet til egenkapital i vinter.

Norwegian vil ikke kommentere om oljeprisen nå gjør en emisjon mindre sannsynlig.

Flere billige billetter

Norwegian har dessuten brukt mindre fastpris på drivstoff enn konkurrentene:

– Bjørn Kjos kan ha vært heldig som har liten andel sikring. Nå blir det en mykere landing i en tøff periode sesongmessig frem til mars, sier analytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos får endelig drahjelp av å kjøpe drivstoff uten å låse fast prisen på det meste.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos får endelig drahjelp av å kjøpe drivstoff uten å låse fast prisen på det meste. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Han fortsetter:

– Når oljen blir billigere, tror jeg særlig lavprisaktørene vil kvesse klørne og forsøke å fylle flyene med flere billige billetter.

Også SAS får en stor effekt av billigere drivstoff. I regnskapsåret avsluttet ved utgangen av oktober har selskapet antydet at drivstoffkostnaden vil ende på mellom 7,5 og åtte milliarder svenske kroner. I sommer anslo SAS at nivået vil øke til mellom 9,5 og ti milliarder svenske kroner – drøyt to milliarder kroner ekstra – i regnskapsåret fra 1. november med en oljepris på cirka 70 dollar fatet i snitt. Den gang hadde SAS sikret nær 60 prosent av forbruket til april 2019 med fastpris.

SAS legger frem kvartalstall neste uke og vil ikke kommentere ytterligere før det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump ringte general for å høre hvordan det gikk i Afghanistan. Etter tre setninger, tok han over selv
01:33
Publisert: