Det ble innført børspause i Norwegian-aksjen etter oppkjøpsryktene, men handelen er nå gjenopptatt. Norwegian-aksjen stiger umiddelbart opp mot 40 prosent.

IAG bekrefter i en pressemelding at de vurderer et bud på det norske flyselskapet.

– IAG anser Norwegian for å være en attraktiv investering, skriver IAG i en pressemelding der de oppgir å allerede eie 4,61 prosent av aksjene i flyselskapet.

Målet med eierandelen er ifølge IAG å etablere en posisjon for diskusjoner med Norwegian, inkludert muligheten for å fremme et bud på hele selskapet. IAG understreker imidlertid at det foreløpig ikke har vært noen samtaler mellom de to selskapene.

– Det har ikke blitt tatt noen beslutning om å fremme et bud på dette tidspunktet, og det er ingen sikkerhet for at denne beslutningen vil bli tatt, skriver IAG i meldingen.

Mulig pris er 23 milliarder

Det var nyhetsbyrået Bloomberg som først meldte at selskapet IAG, som blant annet eier British Airways, vurdere et bud på flyselskapet Norwegian. Nyhetsbyrået siterte ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Ifølge Bloomberg vil et bud fra IAG trolig verdsette Norwegian til tre milliarder dollar, over 23 milliarder norske kroner, inkludert gjeld. Ved utgangen av fjerde kvartal utgjorde gjelden i flyselskapet hele 22,3 milliarder kroner.

– Vi kommenterer ikke spekulasjoner. Dette må eventuelt IAG svare på, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en sms til DN

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian skriver i en sms til DN at toppsjef Bjørn Kjos er i utlandet og ikke tilgjengelig for kommentar.

DN har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Robin Kiely i den irske lavprisgiganten Ryanair. Han vil ikke kommentere hvordan selskapet vurderer budet fra IAG, eller om det kan komme et motbud fra dem.

Eier aksjer for to milliarder

På dagens aksjekurs sitter Bjørn Kjos’ investeringsselskap HBK Invest på aksjer for over to milliarder kroner i Norwegian. Johan H. Andresens Ferd har Norwegian-aksjer for 300 millioner kroner, rallyfører Egil Stenshagen 90 millioner kroner og aksjefondet DNB Norge 330 millioner kroner, for å neve noen av de store eierne i flyselskapet.

Norwegian aksjen stiger rundt 40 prosent torsdag ettermiddag. Markedsverdien av selskapet har dermed hoppet godt over 2,5 milliarder kroner etter at interessen fra IAG ble kjent. Norwegian prises nå til rundt 9,5 milliarder kroner.

Ifølge Bloomberg er British Airways-eierens mulige budet på Norwegian en reaksjon på økende konkurranse fra lavprisselskaper.

British Airways har allerede prøvd å satse i lavprissegmentet gjennom investeringer i lavprisselskapene Aer Lingus og Level.

Ukjent for Norwegian

Like etter klokken 12 sendte Norwegian en børsmelding der selskapet kommenterer oppkjøpsryktene og det at IAG allerede eier 4,6 prosent av selskapet.

– Norwegian hadde ingen kjennskap til dette aksjekjøpet før det ble rapportert av medier midt på dagen torsdag, skriver Norwegian i meldingen.

Selskapet bekrefter også at det ikke har vært noen dialog mellom de to selskapene.

– Norwegian tror at IAGs interesse i selskapet bekrefter bærekraften og potensialet i vår forretningsmodell og globale vekst, skriver selskapet.(Vilkår)

Hva tror du bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian er verdt?
Thor Christian Jensen kommenterer Kenneth Sivertsen i Pareto sin verdivurdering av bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian.
01:10
Publisert: