Norwegian holder sin årlige generalforsamling på Fornebu tirsdag, men stemningen er mer spent enn tidligere etter at selskapet er kommet i spill.

For snart én måned siden kom nyheten om at International Airlines Group (IAG) i London, som blant annet eier British Airways, har kjøpt 4,6 prosent av aksjene i selskapet og vurderer å legge inn bud.

På møtet gjentar Norwegian-sjef Bjørn Kjos tidligere uttalelse om at det har kommet flere bud på selskapet.

– Det er litt for tidlig å tenke på å selge av kornet før vi har høstet det, sa Bjørn Kjos fra podiet under selskapets generalforsamling.
– Det er litt for tidlig å tenke på å selge av kornet før vi har høstet det, sa Bjørn Kjos fra podiet under selskapets generalforsamling. (Foto: David Torch)

– IAG er ikke alene, sier Kjos.

Detaljer om hvem som er interessert, eller hvor mange, går han ikke ut med.

Bjørn Kjos og forretningspartner Bjørn H. Kise er største eier i Norwegian med vel en fjerdedel av aksjene. Kjos gjentok at ledelsen ikke har tenkt på å selge.

– Det er litt for tidlig å tenke på å selge av kornet før vi har høstet det, sa han fra podiet.

«For tidlig å selge»

Kjos gikk enda lengre og svarte i egenskap av aksjonær på spørsmål fra NRK:

– Ja, jeg synes det er for tidig å selge nå.

Han legger til:

– Jeg synes det er veldig spennende det som skjer fremover (i selskapet, red.anm.). I all beskjedenhet tror jeg man heller burde vente og se hva som kommer, sier han.

Kjos viser til at selskapet fremover skal få bedret lønnsomhet og at det vil få opp verdiene i selskapet.

– Det er beste tegnet når de som skjønner flydrift, er interessert. Ellers ville de aldri ha vært der. Men Bjørn Kjos skal drifte selskapet. Alt det (interessen utenfra, journ.anm.) får styret ta seg av, sier Kjos.

Høyere kostnadsnivå

For et par uker siden sa Kjos til DN:

– Vi kommer snart til å vise frem til generalforsamlingen og aksjonærene hva vi ser for oss av finansielle mål i 2019 og 2020. Da tror jeg de fleste vil skjønne at vi er lavt priset i dag, sa Kjos.

Norwegian er blitt et langt mer gjeldstynget selskap de siste årene, og netto rentebærende gjeld passerte 25 milliarder kroner i vinter. Samtidig har selskapet levert milliardunderskudd de siste to kvartalene.

Det siste året har Norwegian slitt spesielt med høyere kostnadsnivå:

  • I 2017 endte enhetskostnadene (kostnad per sete per kilometer) på 0,43 kroner, opp fra 0,41 kroner året før.
  • Ved nyttår mente Norwegian det skulle være mulig å senke enhetskostnadene til mellom 0,405 og 0,41 kroner i 2018.
  • Ved siste oppdatering i mars ble målet for hele året oppjustert til mellom 0,415 og 0,42 kroner.

Norwegian-toppene Bjørn Kjos og styreleder Bjørn H. Kise kommenterte kostnadsutviklingen under generalforsamlingen.

Også interessen fra IAG ble tema.

Skal selge 140 fly

Norwegian skal kvitte seg med inntil 140 fly. Dette kan skje gjennom en kombinasjon av å selge eldre fly, videreselge splitter nye Airbus-fly som er i bestilling og spinne ut enda flere fly gjennom et leasingselskap.

Flyflåten skulle egentlig vokse de neste årene fra 144 fly ved utgangen av 2017 til 225 fly ved utgangen av 2020. Men denne opptrappingsplanen er nå skrotet.

I april sa Kjos at det kan ende rundt 200 fly i stedet.

– Ja, det er mulig, sa Kjos til DN.

Norwegian har tidligere sagt at 70 Airbus A320neo-fly i bestilling skal leies ut til andre, og flyene kan nå forsvinne til en annen eier. I tillegg har selskapet rundt 50 eldre Boeing 737-fly i bruk som kan selges videre om kort tid. I tillegg kan 20 andre fly forsvinne ut. Totalt 140 fly.

«Forsinket ett år»

Styreleder Kise sa under årsmøtet at problemer med levering av fly fra den europeiske fabrikken Airbus har rammet selskapet. Tekniske problemer med de nye motorene har gjort at leveringene er «forsinket etter år», sier Kise.

– Uten den forsinkelsen, hadde det ikke vært nødvendig med kapitalutvidelse nå, sier Kise, med henvisning til at selskapet nylig hentet 1,5 milliarder kroner i frisk kapital.(Vilkår)

Lokket på for Lerum i Sogndal
DN var med da det siste glasset med jordbærsyltetøy gikk ut av den nesten hundre år gamle fabrikken i Sogndal.
02:02
Publisert: