Tidligere Europa-sjef i Circle K, Jacob Schram, blir ny konsernsjef i flyselskapet Norwegian, ifølge en melding onsdag.

Han starter i stillingen 1. januar 2020 og tar over for Geir Karlsen som har fungert som konstituert konsernsjef siden gründer Bjørn Kjos gikk av tidligere i år.

Geir Karlsen fortsetter som finansdirektør og visekonsernsjef i Norwegian.

– Tror det er et veldig bra valg. Veldig relevant bakgrunn og Jacob Schram er godt likt. Tror han med Geir Karlsen vil lage et sterkt team. Geir har gjort en veldig bra jobb og jeg tror at Jacob vil gjøre ledelsen til et dream team, skriver Norwegian-grunnlegger Bjørn Kjos i en tekstmelding.

Også trofast Norwegian-aksjonær og bil-milliardær Egil Stenshagen er fornøyd.

– Han har jeg et svært godt inntrykk av. Og med Geir Karlsen som finansdirektør får vi et meget sterkt team, skriver Stenshagen i en tekstmelding.

Jan Petter Sissener i forvaltningsselskapet Sissener, som er tungt investert i Norwegians obligasjonslån, sier til DN at han ikke vet mye om den nye sjefen, men «antar at styret har gjort sitt ytterste for å finne den beste kandidaten».

– CVen hans ser jo grei ut, men det viktigste nå er at han får operasjonell frihet til å bringe Norwegian til vedvarende lønnsomhet. Dernest at han får ryddet opp i balansen, skriver Sissener i en tekstmelding.

Svingte sparekniven

Det var i juli i år at Norwegians grunnlegger Bjørn Kjos gikk av etter 17 år som konsernsjef. Inn som konstituert konsernsjef kom finansdirektør Geir Karlsen, som har mange år i John Fredriksen-systemet på baken. Karlsen kom inn med ett mål for øye: snu flyselskapet fra vekst til lønnsomhet.

I den korte tiden Karlsen har hatt hendene på rattet har han gjennomført en rekke tiltak for å bremse veksten og sikre god likviditet.

  • Solgt aksjene i Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner.
  • Utsatt forfall på to obligasjonslån.
  • Solgt en rekke fly.
  • Inngått den lenge ventede avtalen om et felleseid selskap med den kinesiske storbanken China Construction Bank.
  • I tillegg har Karlsen og styret i Norwegian satt seg enda høyere mål for kostnadskuttprogrammet til flyselskapet.

– Gjennom de siste månedene har selskapet styrket seg betraktelig finansielt. Resultatet i tredje kvartal var det beste i Norwegians historie og selskapet har gjennomført en rekke tiltak for å bedre lønnsomheten og likviditeten, sier Norwegians styreleder Niels Smedegaard i en melding.

Vil gjøre Norwegian lønnsomt

Når Jacob Schram tar over som konsernsjef etter nyttår har Norwegian trolig lagt bak seg et 2019 med underskudd ut ifra hva analytikerne har regnet seg frem til. Schram skal fortsette mot målet om å gjøre Norwegian lønnsomt.

– Jeg ser frem til å bruke min erfaring til å bygge videre på det sterke grunnlaget lagt av Bjørn Kjos, Geir Karlsen og resten av det talentfulle og dedikerte norske teamet. Nå vil hovedfokuset mitt være å bringe selskapet tilbake til lønnsomhet og styrke selskapets posisjon som en sterk internasjonal aktør innen luftfartsindustrien, sier Schram i pressemeldingen.

Tjente 15,4 mill. i fjor

Ifølge en børsmelding får både Schram og Karlsen tildelt 300.000 såkalte aksjeopsjoner hver. Opsjonene kan innløses først etter tre år da til en kurs på 43 kroner. Det betyr at aksjene vil stige fra dagens kurs på om lag 40,60 kroner for at de to skal kunne utøve opsjonene med gevinst. Karlsen hadde 200.000 opsjoner fra før.

Schram har tidligere vært toppsjef i bensinstasjonsselskapet Circle K, der han gikk av i fjor sommer. Da selskapet leverte sine regnskaper kom det frem at Schram i sitt siste hele år som toppsjef fikk 18,8 millioner kroner i lønn, og dermed var en av Norges best betalte toppsjefer.

Det er ikke kjent hvor mye han vil tjene som sjef i Norwegian. Ifølge ligningstallene for 2018 hadde Schram en inntekt på 15,4 millioner kroner i fjor.

Schram har tidligere også hatt lederstillinger i McDonald's og konsulentselskapet McKinsey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.