Fredag var andre dag på rad med et oppsummerende rettsmøte hos High Court i Dublin i forbindelse med redningen av Norwegian.
Det er foreløpig siste akt i en fire måneder lang prosess med konkursbeskyttelse for Norwegians irske datterselskaper, og en godkjennelse i Irland er nødvendig for å unngå at hele konsernet går over ende. Alle Norwegians fly er finansiert gjennom de irske datterselskapene. Det handler om å refinansiere selskapene og kutte milliardgjeld.
– Vi er virkelig glade for at den irske retten har godkjent Norwegians rekonstruksjon i Irland. Nå har vi den billetten vi trenger for å kunne gå videre med rekonstruksjonen her i Norge og innhente frisk egenkapital, sier konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding etter at den irske dommeren hadde godkjent redningsplanen.
Torsdag var det en gjennomgang av hele redningsplanen skrevet av oppnevnt forvalter Kieran Wallace i KPMG, og alle de store kreditorene til Norwegian ble hørt. Ingen av dem protesterte på planen.
Fredag fikk dommer Michael Quinn flere innspill fra forvalteren, som i hovedsak gjaldt en rekke publiserte vedlegg og endringer i redningsplanen.
Like etter klokken 17 norsk tid var dommeren klar med en endelig dom – og planen ble godkjent.
– Jeg mener det er riktig å godkjenne planen som den er. Selskapet kan fortsette som et «going concern», sa Quinn i rettsmøtet.
Vil ha ny kapital på plass innen utgangen av mai
Dommeren la til flere forbehold: Et av dem er at det er avgjørende for Norwegian, og for en endelig utgang fra den irske konkursbeskyttelsen i slutten av mai, at selskapet får finansiert seg med 4,5 milliarder kroner i frisk kapital. Det er en plan selskapet har lagt frem tidligere i år, og pengene skal hentes hos investorer, og ved hjelp av krisehjelp fra den norske stat, i april og mai.
Dommeren legger til grunn at den norske stat bidrar med inntil 1,5 milliarder kroner i frisk kapital gjennom såkalt hybridkapital. Beslutningen vil bli rettskraftig etter en klageperiode på en måned.
Det er også en forutsetning at en lignende restrukturering godkjennes i en norsk domstol. Norwegian vil deretter arbeide med å hente inn frisk kapital, med mål om å ha den prosessen avklart innen utgangen av mai, ifølge en børsmelding fredag ettermiddag.
– Dette er en krevende prosess som ikke er over ennå, men dagens rettsavgjørelse gir oss styrket tro på et positivt utfall. Vi forbereder oss på å være der for kundene våre når virkningene av pandemien avtar, reiserestriksjoner reduseres og verden åpnes opp igjen, sier Schram.
Kutter 47 milliarder i gjeld
Det er en betydelig restrukturering Norwegian har fått godkjent, blant annet:
- Norwegian kutter samlet gjeld fra 67 milliarder kroner i fjor høst til rundt 20 milliarder kroner med den nye planen.
- Flyfinansiering vil utgjøre i underkant av halvparten av gjelden i den nye planen.
- Alle langdistanseflyene av typen Boeing 787 Dreamliner går ut av flåten. Det gjør også alle nye fly av typen Boeing 737 Max.
- Samlet reduseres flåten fra 140 fly før korona til 50 fly på vei ut av pandemien.
Sendes videre til Norge
Når prosessen i Irland avsluttes, kan en forvalter av en lignende konkursbeskyttelse i Norge – for det norske morselskapet i Norwegian – ta frem en sak som følger en mye kortere tidsplan og baserer seg på de irske kreditorstemmene.
Advokat Håvard Wiker i advokatfirmaet Ro Sommernes ble i vinter oppnevnt til såkalt rekonstruktør for det norske morselskapet i Norwegian. Det søkte i desember i fjor om beskyttelse etter den nye rekonstruksjonsloven, etablert under korona.
DN har tidligere skrevet om hvordan rekonstruktør Wiker – i tett dialog med både Oslo byfogdembete og Norwegian – har gjort klar en tidsplan for den norske prosessen parallelt med behandlingen i Dublin. Det innebærer at stemmene fra kreditorer i den irske prosessen vil gjelde også i Norge, og at en lignende plan kan stemmes gjennom på bare få uker – i stedet for måneder som i Irland.
Det vil si at den norske rekonstruktøren ber om å få stemmer i retur innen cirka 8. april. Deretter sender han resultatet til Oslo byfogdembete.
– Etter utløpet av fristen sender jeg resultatet til retten, som deretter forhåpentligvis vil stadfeste løsningen, sa Wiker denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.