Dommeren i High Court i Dublin i Irland – som har hatt Norwegians skjebne i hendene siden november i fjor – hadde innkalt til et avgjørende møte torsdag.

Det er foreløpig siste akt i en fire måneder lang prosess med konkursbeskyttelse for Norwegians irske datterselskaper, og en godkjennelse i Irland er nødvendig for å unngå at hele konsernet går over ende. Alle Norwegians fly er finansiert gjennom de irske datterselskapene.

I møtet som startet torsdag litt etter klokken 12 norsk tid behandler dommer Michael Quinn redningsplanen for Norwegian. Den endelige planen fra forvalter Kieran Wallace hos revisorgiganten KPMG handler om å refinansiere selskapene og kutte milliardgjeld. På møtet fikk hver av de store kreditorene anledning til å si om de protesterte på forslaget eller ikke. Alle de største kreditorene svarte at de ikke protesterer, eller at de er «nøytrale» til forslaget.

Det gjenstår i møtet at dommeren sier endelig ja eller nei til planen. Møtet ble ikke ferdig torsdag og fortsetter derfor fredag fra kl. 12.

En endelig dom hviler på en avstemming blant Norwegians ulike kreditorgrupper i Irland, men enkelt forklart er det forvalter Wallace som stemmer for et klart flertall av kreditorene.

Når prosessen i Irland avsluttes, kan en forvalter av en lignende konkursbeskyttelse i Norge – for det norske morselskapet i Norwegian – ta frem en sak som følger en mye kortere tidsplan og baserer seg på de irske kreditorstemmene.

Norsk prosess i «fast track»

Advokat Håvard Wiker i advokatfirmaet Ro Sommernes ble i vinter oppnevnt til såkalt rekonstruktør for det norske morselskapet i Norwegian. Det søkte i desember i fjor om beskyttelse etter den nye rekonstruksjonsloven, etablert under korona.

DN har tidligere skrevet om hvordan rekonstruktør Wiker – i tett dialog med både Oslo byfogdembete og Norwegian – har gjort klar en tidsplan for den norske prosessen parallelt med behandlingen i Dublin. Det innebærer at stemmene fra kreditorer i den irske prosessen vil gjelde også i Norge, og at en lignende plan kan stemmes gjennom på bare få uker – i stedet for måneder som i Irland.

I Irland er det forvalter Kieran Wallace i KPMG som i praksis stemmer på vegne av 100 prosent av kreditorene. Noen av kreditorene kan klage, men Wallace stemmer uansett på vegne av et flertall – både i den irske og norske prosessen.

Wiker skriver i en epost:

– Det vil imidlertid være slik at Examiner (forvalter i Irland) uansett vil representere et klart flertall av kreditorene i beløp, slik at vilkårene for vedtak i Norge vil være oppfylt.

Wiker forventer å sette i gang en avstemming blant kreditorer i den norske prosessen straks dom i Irland foreligger. Deretter gis 14 dagers frist til å stemme over en norsk løsning, som allerede er sendt ut til kreditorene.

– Det norske forslaget, som ble sendt ut til kreditorene samtidig med det irske, er likt det irske forslaget, sier Wiker.

Det vil si at den norske rekonstruktøren ber om å få stemmer i retur innen cirka 8. april. Deretter sender han resultatet til Oslo byfogdembete.

– Etter utløpet av fristen sender jeg resultatet til retten, som deretter forhåpentligvis vil stadfeste løsningen, skriver Wiker.

Starter pengejakt før 17. mai

Det betyr at saken kan avsluttes i norsk domstol på bare få uker – og uten lange rettsmøter. Etter en avgjørelse i irsk og norsk domstol, kan Norwegian i midten av april gå i gang med å hente cirka 4,5 milliarder kroner i frisk egenkapital.

Selskapet har allerede tilsagn fra investorer på et milliardbeløp – i tillegg til statlig milliardstøtte – og forventer å avslutte kapitalinnhentingen i god tid før sommeren og en gjenåpning av samfunnet i Norge og andre land.

– Dersom alt går som vi ønsker, vil vi kunne gjennomføre kapitalinnhentingen i løpet av mai, sa Norwegians finansdirektør Geir Karlsen tidlig i mars.

Gitt planen om konvertering av gjeld og trykking av nye aksjer, vil eierskapet i «nye» Norwegian bli slik:

  • Dagens aksjonærer vil sitte igjen med 4,6 prosent av kapitalen, og må forberede seg på at aksjekursen faller kraftig som følge av utvanning av eierskapet.
  • Kreditorene vil ende med 24,4 prosent.
  • Nye investorer vil ende med 71 prosent av aksjene.

**(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.