Stortinget la torsdag frem en rekke nye tiltak for næringslivet etter forhandlinger mellom partiene siden onsdag ettermiddag.
Flybransjen i Norge har ventet på en kriseordning i form av kreditt eller lånegarantier fra staten. Det er ikke del av pakken som legges frem fra Stortinget torsdag.
«Regjeringen jobber tett med berørte næringer. Det vises også til at Stortinget den 16. mars ba regjeringen ta nødvendige initiativ for å sikre kritisk infrastruktur som luftfart. Stortinget imøteser regjeringens oppfølging av dette», heter det i en pressemelding fra Høyre torsdag formiddag.
Seks til åtte milliarder
NHO Luftfart – som også omfatter Widerøe og SAS – har bedt om mellom seks og åtte milliarder kroner i ramme på krisehjelpen.
Norwegian-sjef Jacob Schram sa onsdag ettermiddag til DN at penger må på bordet i løpet av kort tid.
– Når må en løsning på plass?
– Så hurtig som mulig. Og det er viktig at ordningen ikke blir så komplisert, ved at man må inn og gjøre «due diligence» (stor selskapsgjennomgang, red.anm.) og så videre. Det viktigste er å få på plass rammelån eller statsgarantier til lån – til markedsbaserte betingelser – slik at våre leverandører skjønner at vi kan betale regninger, sier Schram.
I en pressemelding fra Frp fremgår det at i torsdagens pakke er truffet tiltak «i denne omgang» spesielt rettet mot Widerøe og FOT-rutene, ruter der staten kjøper flytjenester, hovedsakelig i Nord-Norge og på Vestlandet.
«Nå skal staten betale differansen mellom bortfall av inntekter og bortfall av kostnader på disse rutene som følge av korona-krisen. Færre passasjerer fører til inntektssvikt. Samtidig skal tilskuddet utbetales forskuddsvis», heter det.
Konkurransenøytral drahjelp
– Vi opplever at både Samferdselsdepartementet og partiene på Stortinget har vært svært lydhøre for de innspillene som vi har gitt, og vi er imponert og takknemlig for den treffsikkerhet og det tempo som storting og regjering har vist for å komme frem til gode løsninger, sier Widerøe-sjef Stein Nilsen i en melding.
Anbudsrutene er 35 prosent av selskapets flyvirksomhet. Selskapet har ellers redusert virksomheten med 60–70 prosent fra 1. april, og forbereder nå en lengre periode med redusert drift, opplyses det.
-Vi er selvsagt fremdeles spent på hvilke ytterligere tiltak som kommer fra regjeringen. Det viktigste for oss er at den drahjelp som blir gitt er konkurransenøytral, og at tiltak legges til rette for samtlige selskap som flyr norsk innenriks, sier Nilsen.
Glad og skuffet
Bransjeforeningen NHO Luftfart er skuffet:
«Regjeringens tiltak 13. mars gir et lite pusterom, men er langt fra nok for å sikre en forsvarlig videreføring av norsk luftfart. Bildet endrer seg til det verre fra time til time og selskapene har allerede nå mistet store deler av trafikken. Det er derfor skuffende at regjeringen blant annet lar være å innfri helt nødvendige tiltak for å etablere en låneordning med tilstrekkelig kredittilgang for å håndtere likviditetsutfordringer for bransjen», skriver foreningen i en melding torsdag.
NHO Luftfart er imidlertid glad for at betaling av lufthavnsavgifter innstilles, og flypassasjeravgiften midlertidig avvikles.
«Dette bidrar positivt, men det er nødvendig med flere avgiftslettelser for at vi skal komme gjennom denne svært krevende fasen for landets lufttransport».
Fagforeningen Parat bemerker i en pressemelding at det etter krisemøtet med samferdsels- og næringsministeren onsdag er «klart at storting og regjering må benytte ulike virkemidler til de ulike flyselskapene».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.