Ved børsåpning torsdag sto Norwegians aksjekurs på svimlende 58 kroner per aksje, fra gårsdagens sluttkurs på 0,64 kroner. Det hele har imidlertid en logisk forklaring.

Torsdag avholdt Norwegian en ekstraordinær generalforsamling for å stemme over en rekke forslag til å refinansiere av selskapet. Styret og ledelsen fikk solid flertall for alle delene av planen, og kan arbeide videre med å redde konsernet fra konkurs.

Blant punktene som ble vedtatt var en såkalt aksjespleis – at selskapet reduserer antall aksjer i et gitt forhold. I Norwegians tilfelle foregår dette slik at hundre aksjer blir gjort om til én aksje, samtidig som kursnivået endres tilsvarende. Dette finner sted allerede i dag, fredag 18. desember.

Den siste måneden har kursen hoppet mellom 32 øre per aksje på det minste og cirka én krone per aksje på det meste. Etter en spleis tilsvarer det mellom 32 og 100 kroner per aksje.

Handelen i Norwegian-aksjen ble pauset fra start fredag, men startet igjen snaut 10 minutter etter børsåpning. Kursen svinger voldsomt, og var tett oppunder 60 kroner, men ligger etter to timers handel på om lag 45 kroner. Tar man høyde for aksjespleisen tilsvarer dette en nedgang på nær 30 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

Kan bli mer rasjonell handel i aksjen

Aksjekursen til Norwegian har gjort enkelte merkelige utslag denne høsten og vinteren. Til tross for at selskapet er på konkursens rand, har man sett flere dager der kursen har steget voldsomt.

Da Norwegian la frem detaljene i sin neste redningsplan, ble det også klart at dagens aksjonærer, sammen med dagens långivere, vil være en betydelig minoritetsaksjonær i selskapet. Dette ser ikke markedet ut til å ha tatt hensyn til.

Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss mener derfor det gir mening at aksjekursen faller i dag.

- Hvis du tenker rasjonelt på det, skal de hente inn opp til fire milliarder, og de som skal inn med penger vil stille tøffe krav, og ikke ha noen særlig interesse av at de gamle aksjonærene sitter igjen med noe særlig.

– Tror du det legges opp til mer rasjonell handel i aksjen, nå som kursen er høyere per aksje enn før denne spleisen?

- Jeg tror det kan være et godt poeng. Jeg har prøvd å følge med på Facebook-grupper med nye aksjonærer. Mange tenker at Norwegian er spennende å gå inn i, fordi aksjekursen er så lav. Nå er den på rundt 50 kroner, og da kan godt noe av den irrasjonaliteten forsvinne, sier han.

Usikkerhet om emisjonskurs

I innkallingen til generalforsamlingen anslo Norwegian at det skal trykkes nye aksjer med pris i intervallet fem til 40 kroner stykket – altså langt under dagens kursnivåer – i en fortrinnsrettsemisjon.

Senere endret styret intervallet – fra fem til 200 kroner per aksje, men uten å si noe om begrunnelsen for det voldsomt store intervallet eller hvordan prisen skal settes.

Det er også uklart hvor mye friske penger som skal hentes inn – «inntil» fire milliarder kroner.

Karlsen sa under generalforsamlingen at en fortrinnsrettsemisjon kan skje i slutten av februar 2021, eller kanskje litt senere.

– Når får aksjonærene vite mer om størrelse og kurser i emisjonen?

– Det blir en balanse med tanke på hvilket selskap vi er etter konkursbeskyttelsen. Selv om vi har en plan, vet vi ikke før et stykke ut i januar og februar hvilke deler av virksomheten som er med videre. Vi er allerede ute og tester investorinteressen, og når vi har et klarere bilde av det, kan vi gå ut med hvor mye kapital vi skal hente og til hvilken kurs, uttalte Karlsen.

Styret og ledelsen har i det siste diskutert hyppig om fremtiden for langdistansevirksomheten mellom Europa og andre kontinenter. DN skrev denne uken at flere personer i styret ønsker å legge ned virksomheten, som har påført Norwegian store tap og ekstrakostnader siden oppstarten i 2013.

Taus om tall på langdistanse

Torsdag sa Schram følgende om skjebnen på langdistanse:

– Det er et område som var i endring allerede før vi gikk inn i denne prosessen, og som vi jobbet for å gjøre mer lønnsomt. Strategien om å gå fra vekst til lønnsomhet ble lagt i 2018, og vi så at vi var på veldig god vei fremover på langdistanse for korona inntraff.

– Har langdistanse noen gang gitt et positivt bidrag på bunnlinjen før korona?

– Vi kommenterer ikke enkeltdeler av virksomheten på den måten.

– Når vil dere ta en beslutning om langdistanse?

– Det har vi startet med, og det er en del av løsningen for hvordan selskapet skal se ut etter konkursbeskyttelsen. Da vil vi se på kort- og langdistanse og hva som er med videre, sier Schram.

Torsdagens møte ble innledet av styreleder Niels Smedegaard, som nylig holdt det åpent at langdistanse kunne blir med videre.

Under møtet ba styrelederen om vide fullmakter.

– Det aller viktigste er at Norwegian skal komme ut av krisen som er skapt av korona, og komme ut av det som et investerbart selskap, sa Smedegaard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.