– At det er andre investorer som interesserer seg for selskap vi er investert i, synes vi er bra, sier forvalter Jarle Sjo i DNB.

Han forvalter fondet DNB Norge, som er femte største aksjonær i Norwegian.

Flyselskapet kunngjorde tirsdag at det skal hentes inn tre milliarder kroner i en tegningsrettet emisjon. DNB, Danske Bank og skipsreder John Fredriksen stiller som garantister for 2,39 milliarder kroner av emisjonen.

– I første omgang, så har Fredriksen kun garantert i emisjonen. Hvis det senere viser seg at selskapet har fått en ny stor eier, så vil nok markedet synes det er positivt, sier Sjo.

Krysser fingrene for lønnsomhet

Han sier det ikke det er så viktig akkurat hvem som deltar i emisjonen, men at Norwegian nå får penger nok til å investere i fremtiden.

De siste månedene har vært pressede for Norwegian. Motortrøbbel og en oppkjøpsprosess med IAG har kostet mye tid. I 2018 tapte Norwegian 3,8 milliarder kroner på driften og var ved utgangen av fjoråret 200 millioner kroner unna å bryte med lånevilkårene som sier at selskapet skal ha en egenkapital på minst 1,5 milliarder kroner.

– Med ny egenkapital, salg av fly og utsettelse av levering av nye fly, så vil selskapet bevege seg fra en vekstfase inn i en driftsfase og forhåpentlig vil det øke lønnsomheten, sier Jarle Sjo.

Tjente rått på Norwegians gjeld

Norwegian-aksjen dundret ned 30 prosent like etter børsåpning tirsdag, men hentet seg noe inn utover dagen og endte ned 14,6 prosent. Verdien på selskapets obligasjoner føk derimot i været. I løpet av tirsdagen steg kursen med rundt 16 prosent, til rundt 99,5 prosent av pålydende.

Det gjorde finanstopp Jan Petter Sissener meget glad. Fondet hans, Sissener Canopus, har investert tungt i Norwegians gjeld. Tirsdag tjente fondet et sted mellom 13 og 15 millioner kroner på obligasjonene, ifølge Sissener.

– Det har vært en hyggelig dag for oss. Da blir kundene fornøyde, sier han på telefon fra Sveits, løpende inn og ut av møter.

Nå er fondets investering i Norwegian-lån verd mellom 13 og 15 millioner euro, tilsvarende mellom 126 og 146 millioner kroner.

Liker å kjøpe når folk er dumme

Bekymringen for at Norwegian ville komme i brudd med lånevilkårene i sitt største og mest likvide obligasjonslån har gjort at kursen, eller verdien, har falt betraktelig de siste månedene. Lånet forfaller i desember i år. Når markedet nå sender kursen rett opp betyr det at man har større tro på at flyselskapet vil klare å betjene lånet.

Sissener og hans fond har kjøpt seg inn og ut mange ganger.

– Vi liker å kjøpe gjeld når folk er dumme. Det laveste vi fikk var på 80 prosent. Da har vi en yield på 31 prosent i euro når forfall er om 11 måneder. Det er noe som svikter i hodet ditt når du selger så billig, sier han.

Tror ikke Fredriksen vil ta kontroll

Jan Petter Sissener er enig med Jarle Sjo. Han mener det er bra at Norwegian hentet penger, men han tror ikke det holder i lengden.

– Det er mange andre ting som skal på plass, men hvilke planer de har kan ikke jeg uttale meg om. De har fortsatt en sinnssykt høy gjeld, sier han.

– Hva tror du om Fredriksen? Skal han ta kontrollen over Norwegian?

– Det har jeg ingen tro på, men jeg tror han liker stressede situasjoner. Norwegian har vært i en stresset situasjon. Av det jeg vet John kan om luftfart, er det ikke stort utover det han kan om privatfly. For meg er han hvilken som helst annen investor, sier Sissener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: