Fire av de svenske og danske underselskapene til Norwegian som ansetter piloter og kabinpersonale begjærer seg konkurs. Avgjørelsen ble tatt mandag av selskapenes respektive styrer, står det i en børsmelding.

Følgende selskaper er rammet:

  • Norwegian Pilot Services Sweden AB
  • Norwegian Pilot Services Denmark ApS
  • Norwegian Cabin Services Denmark ApS
  • Norwegian Air Resources Denmark LH ApS

Årsaken er koronaviruspandemien og den nesten totale mangelen på flytrafikk, skriver Norwegian i meldingen. Her fremgår det også at selskapet ikke har hatt flyvninger i hverken Sverige eller Danmark på flere uker.

Nyheten sender Norwegians aksjekurs på Oslo Børs i utforbakke. Da meldingen kom var selskapet opp nesten ni prosent for dagen. Kursen har svingt voldsomt, men ligger klokken 13.50 nesten 14 prosent i minus.

Tusenvis rammet

1571 piloter og 3134 kabinansatte, til sammen 4705 mennesker mister jobben. 700 piloter og 1300 kabinansatte i Norge, Frankrike og Italia påvirkes ikke.

Grunnen til at selskapet ikke gjør det samme i Norge skyldes «effektive permitteringsmuligheter», ifølge selskapet.

«Til tross for grepene selskapet har tatt, i tillegg til fraværet av betydelig finansiell støtte fra svenske og danske myndigheter, har vi ikke noe valg» skriver selskapet i meldingen.

Beklager på det sterkeste

– Norwegians virksomhet og de har gjort en fantastisk jobb. Dette har vært en ekstrem tung beslutning og jeg vil beklage på det sterkeste overfor våre medarbeidere som nå blir berørt. Nå jobber vi døgnet rundt for å komme oss gjennom denne krisen, slik at vi på andre siden av dette kommer på vingene igjen bedre og sterkere enn noensinne, hvor vi også kan tilby flere jobber for flyvende personell i fremtiden, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram om avgjørelsen i en pressemelding.

Norwegian har også sagt opp avtalen med selskapet OSM Aviation og Rishworth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.