Norwegian melder mandag morgen at det har inngått en avtale om kjøp av 50 fly av typen Boeing 737 Max.
Avtalen inkluderer også en opsjon på kjøp av ytterligere 30 fly, fremgår det.
Levering er ventet til mellom 2025 og 2028, på tidspunkter som skal sammenfalle med når de nåværende leasing-avtalene utløper.
Det blir lagt inn et forbehold om at avtalen er betinget av visse betingelser som skal bestemmes ved sluttføring av avtalen, som er ventet å være i slutten av juni.
Norwegian-sjef Geir Karlsen beskriver det som en merkedag.
– Dette er den delen av en restrukturering av selskapet som sto igjen. Dette var den siste brikken, sier han til DN.
Norwegian-aksjen stiger over tre prosent. Flyselskapet er verdsatt til rundt ti milliarder kroner på Børsen.
30 milliarder kroner
Det vises ikke til noen konkrete priser, men lignende transaksjoner fra andre flyselskaper kan gi en pekepinn. Da amerikanske Allegiant Air kjøpte 50 Boeing 737 Max-fly tidligere i år, skrev CNBC at den offisielle prisen fra fabrikkene lå på rundt fem milliarder dollar. Det innebærer i så fall en pris på rundt 47 milliarder kroner, eller 940 millioner kroner per fly.
I tillegg får flyselskapene store rabatter på mellom 30 og 50 prosent av listepris når det kjøper mange fly, og dermed ligger prisen på ned mot 30 milliarder kroner for 50 fly. Norwegian har også fått en egen rabatt gjennom et forlik med Boeing etter tekniske problemer med tidligere fly. Karlsen opplyser at prisen de betaler for 50 fly imidlertid er «godt lavere enn 30 milliarder kroner».
Dersom Norwegian ender opp med å utløse opsjonen på ytterligere 30 fly vil det innebære en transaksjonsverdi på rundt åtte milliarder dollar for til sammen 80 fly.
Etter storkunderabatter vil prisen for 80 fly ligge på mellom 38 og 52 milliarder kroner.
– Vi har hatt en to, tre målsettinger med dette. Det ene var å få en slags kompensasjon, altså de to milliardene. Det andre har vært å kunne kjøpe fly til attraktive betingelser. Det føler vi absolutt vi nå har gjort, sier Karlsen.
Søksmålet mot Boeing
Det går frem at Norwegian planlegger å finansiere den utestående summen for levering av flyene gjennom en positiv kontantstrøm fra driften. Flyselskapet vil dermed eie en stor andel av flyene i egen flåte, som ifølge børsmeldingen vil sørge for en «optimalisert og balansert finansieringsstruktur».
Når kjøpsavtalen blir konkludert anslår Norwegian å sitte igjen med en nettogevinst på rundt to milliarder kroner. Selv om det ikke blir vist til spesifikt, kan det være grunn til å tro at dette henger sammen det pågående søksmålet som Norwegian har hatt gående mot flyprodusenten Boeing de siste to årene.
I søksmålet krevde Norwegian å få tilbakebetalt forskuddsbetalingen på en lang rekke fly under bygging. Enkelt forklart handlet søksmålet vel så mye om å få kompensasjon for mangeårige tekniske problemer med de to flymodellene Boeing 737 Max og langdistanseflyet Boeing 787 Dreamliner.
I starten av mai skrev Sparebank 1 Markets-analytiker Lars-Daniel Westby i en analyse at han trodde Norwegian og Boeing var i ferd med å inngå et forlik i USA, og at Norwegian kunne komme til å bruke pengene fra forliket på å kjøpe helt nye fly rett fra fabrikken. I analysen anslo Westby at Norwegian kunne komme til å sitte igjen med rundt 200 millioner dollar, eller rundt 1,8 milliarder norske kroner, fra forliket.
Karlsen forteller at søksmålet fortsatt er aktivt, men at mye vil være løst innen slutten av måneden.
– Søksmålet går ennå, men vi har til hensikt å signere de avtalene her innen utløpet av juni og når vi gjør det, og er helt enig på alle formaliteter, er det helt naturlig at vi trekker det søksmålet. Slik sett er det en betingelse for den avtalen.
Vinteren allerede glemt
Det er ikke mer en knappe tre uker siden flyselskapet la frem tall for årets første kvartal. Som ventet ble det underskudd i en periode av året som vanligvis er krevende økonomisk. Underskuddet, som endte på drøye én milliard kroner, ble også dratt lenger ned av omkrion-varianten av koronaviruset, samt nye reiserestriksjoner.
Men vinteren er allerede glemt, internt i flyselskapet, skrev DN for et par uker siden.
For mindre enn ett år siden kjempet selskapet i domstolene for å overleve pandemien. Nå kan ikke Norwegian-ledelsen få tak i nye fly raskt nok og både billettsalget og prisene er allerede i ferd med å nå gamle høyder.
Inntektsnivået på billettene – på fagspråket kalt yield – gjorde et hopp på mer enn 20 prosent fra mars til april. Samtidig ble det solgt nesten 50 prosent flere billetter i april enn måneden før. Nå kan Norwegian endelig bli lønnsomt igjen.
En del av prisoppgangen på billettene er «spist opp» av en voldsom økning i oljeprisen, og dermed prisen på drivstoff som utgjør nesten en tredjedel av kostnadene i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.